FOTO Cele mai frumoase clădiri realizate de Gaudi în Barcelona. Au o arhitectură cu totul specială

7 ruggiero calabrese j1iq de3mig unsplash jpg jpeg

Barcelona este unul dintre cele mai populare oraşe din Spania, dar şi o destinaţie cunoscută pentru călătorii care doresc să aibă parte atât de distracţie, cât şi să cunoască mai bine cultura unei ţări, într-un cadru modern.

În Barcelona se găsesc câteva clădiri neobişnuite, absolut deosebite ale unui singur arhitect numit Antoni Gaudí. Abordarea sa unică a mişcării Art Nouveau a generat unele dintre cele mai creative clădiri pe care le vei vedea în această regiune spaniolă cunoscută sub numele de Cataluña. Chiar dacă ştii prea puţin despre despre arhitectură sau Gaudí, atunci când te plimbi pe străzile Barcelonei vei recunoaşte intuitiv o clădire care poartă semnătura acestui arhitect datorită stilului inconfundabil.

Casa Batlló

Este rezultatul unei restaurări totale petrecută în anul 1904 la nivelul unei case vechi construite iniţial în anul 1877. Gaudí a folosit pentru ea elementele tipice ale modernismului, al stilului Art Nouveau catalan mai precis, care includ ceramică, piatră şi fier forjat. Chiar dacă a fost extrem de criticat din cauza designului său radical care a încălcat toate standardele oraşului, în anul 1906, Consiliul municipal din Barcelona i-a acordat recunoaşterea şi a declarat clădirea drept una dintre cele mai bune trei ale anului.

Aceasta are puţine linii drepte, iar o mare parte a faţadei este decorată cu un mozaic colorat, realizat din plăci ceramice sparte. Este cunoscută oficial sub numele de Casa Batlló, însă denumirea ei locală este Casa dels ossos sau Casa Oaselor, datorită designului său osos. Acoperişul este arcuit ca spatele unui balaur. O teorie populară despre această clădire este că turnul rotunjit pe care se află o cruce reprezintă lancea Sfântului Gheorghe aruncată în spatele dragonului. De altfel, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Cataloniei.

Casa Milá sau La Pedrera

Denumită şi „cariera de piatră” datorită aspectului său neobişnuit, Casa Milá este una dintre cele mai populare clădiri moderniste ale Barcelonei. UNESCO a recunoscut această clădire drept Patrimoniu Mondial în anul 1984.

A fost construită între anii 1906 şi 1912. Este mai mult o sculptură decât o clădire. Faţada este din piatră ondulată, iar balcoanele sunt realizate din fier forjat. Întreaga clădire, atât în interior, cât şi în exterior, este demnă de admiraţie, dar terasa de pe acoperiş surprinde în mod deosebit. De obicei, aici te aştepţi să găseşti elemente inestetice, funcţionale, însă această clădire uimeşte cu luminatoarele, scările şi coşurile de fum sculptate, frumos decorate, care devin adevărate piese de artă.

Casa Vicens

Aceasta este prima clădire importantă şi reşedinţa lui Gaudi. În plus, este considerată una dintre primele clădiri Art Nouveau din lume. Construită între anii 1883 şi 1888, Casa Vicens este un proiect rezidenţial imaginativ realizat pentru o familie bogată care deţinea o fabrică de ceramică. Gaudi a redat experienţa profesională a clientului prin utilizarea plăcilor ceramice pentru faţadă. A conceput-o ca o reflectare a arhitecturii Neo-Mudéjar, un stil popular care poate fi văzut de-a lungul arhitecturii lui Gaudi şi care combină elemente de design orientale şi neoclasice. De asemenea, pot fi admirate unele influenţe ale arhitecturii islamice în zona faţadei şi în unele camere. Casa Vicens reprezintă un nou capitol din cariera lui Gaudi, precum şi în istoria arhitecturii catalane. Este începutul celebrei sale „arhitecturi gaudi”.

Parcul Güell

A fost comandat lui Gaudi de unul dintre cei mai mari clienţi ai săi, Eusebi Güell i Bacigalupi, contele de Güell. L-a conceput între 1900 şi 1914, iar astăzi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Este un complex care găzduieşte o serie de clădiri proiectate dinamic. Casa-Muzeu Gaudí, situată la una dintre intrările din Parcul Güell, găzduieşte o colecţie de mobilier şi obiecte proiectate chiar de arhitect. A fost casa lui Gaudi timp de aproape 20 de ani, din 1906 până la sfârşitul anului 1925, la câteva luni distanţă de moartea sa.

Majoritatea clădirilor au suprafeţe acoperite cu piese ceramice neregulate, caracteristice lui Gaudí. Sala cu coloane şi terasa cu forme în serpentină sunt cele mai vizitate locuri din acest parc. Acest parc este locul perfect pentru a face o plimbare liniştită în timp ce te bucuri de natură şi priveşti lucrările de artă ale lui Gaudi.

8 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg


Recente

Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg