Înălţarea Sfintei Cruci: obiceiuri şi tradiţii. Ce e bine să faci azi

1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg

Înălţarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, aduce aminte de răstignirea lui Iisus Hristos. 14 septembrie este zi de post strict.

Sărbătoarea este dedicată amintirii redescoperirii crucii lui Iisus Hristos de către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

În tradiţia populară, Ziua Crucii este marcată prin diverse obiceiuri. Acum se culeg ultimele plante de leac (precum iarba de năjit sau micşunelele) şi chiar se spune că acum florile se plâng una „pe umărul celeilalte” pentru că a venit vremea să se usuce. De asemenea, menta, măghiranul, cimbrul şi busuiocul se sfinţesc la biserică şi sunt păstrate lângă cruce. Oamenii atârnă de ramurile care nu mai cresc cruci făcute din busuiocul sfinţit la biserică.

Există credinţa că ultimii fragi nu trebuie culeşi şi mâncaţi, pentru că ar fi ai morţilor. În această zi nu se mănâncă usturoi, prune sau peşte şi tot acum se bat nucii şi se adună ramurile de alun. Aceste ramuri au puteri valoroase pentru fântânarii care vor să dea de urmele izvoarelor subpământene.

Nu se munceşte şi se ţine post

De Ziua Crucii nu se munceşte, pentru că se spune că se atrag primejdiile. În această zi se ţine post pentru bunăstarea gospodăriilor, pentru spor şi pentru sănătatea familiei. Cei care reuşesc să ţine post negru se vor vindeca de boli grele. Pentru spor şi belşug, se poartă în portofel câteva monede sfinţite alături de o cruciuliţă.

Tot pe 14 septembrie (Moşii de toamnă) se dau de pomană vase de lut (mai ales copiilor), care se umplu cu lapte sau cu miere, iar desupra se aşază un covrig sau un colac.

14 septembrie este cunoscută şi ca Ziua Şarpelui. Acest nume are legătură cu credinţa populară potrivit căreia în această zi, şerpii se încolăcesc pentru a plămădi piatra nestemată, înainte de a se ascunde în adăposturile hibernale, de unde nu vor ieşi până la Alexii (17 martie). În popor se spune că nu trebuie omorâţi şerpii care sunt întâlniţi întâmplător pe drum. 

Ziua Crucii marchează şi începutul culesului viilor, când se binecuvântează roadele şi butoaiele pentru vin. Ultima tufă de viţă-de-vie nu se culege, pentru că se consideră că ar conţine „strugurii lui Dumnezeu”.

Foto: click.roRecente

Jessica Simpson  Instagram jpg
Priyanca Chopra Jones shutterstock 2083738132 jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck jpeg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr 3  2023 jpeg
Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg