Ingrediente care nu trebuie să existe în şamponul tău
Spălarea părului este importantă şi la fel este şi să ştii ce pui pe păr. Mulţi producători de şampoane încarcă etichetele cu ingrediente despre care n-ai auzit. Din fericire, experţii spun ca este un cuvânt uşor de înţeles pe eticheta şampon care ar trebui să te pună pe gânduri: parfum. Află de ce ar trebui să-l eviţi şi ce alte substanţe nu ar fi indicat să existe pe eticheta şamponului ales de tine.
Cuvântul „parfum‟ notat pe eticheta unui şampon poate conţine o serie de substanţe chimice sintetice, precum ftalaţii, care pot afecta creşterea şi capacitatea de reproducere. În general, parfumurile sintetice sunt cunoscute ca fiind cancerigene şi sunt legate de perturbarea hormonilor. Pe termen lung, acestea pot deteriora scalpul şi pot cauza căderea extremă a părului. Dacă parfumul provine dintr-o esenţă naturală, acesta va fi listat pe ingrediente sub numele său real, de exemplu ulei de coajă de portocală.
Experţii ne sfătuiesc să citim foarte atent etichetele şampoanelor şi să le căutăm pe cele fără parfum. Descoperă ce alte ingrediente de şampon este bine să eviţi pentru a nu avea probleme de sănătate în viitor.
Sulfaţi
Nu toată lumea reacţionează bine la sulfaţi. Şamponul este cunoscut pentru că are o textură spumoasă. În unele produse, sulfaţii sunt responsabili pentru acest lucru. Cu toate acestea, sunt nişte substanţe extrem de dure pentru păr şi scalp. Pot avea efectul de a provoca iritaţii pe pielea capului sau a mâinilor.
Triclosan
Este un ingredient care poate fi găsit în multe paste de dinţi, săpunuri şi şampoane. Din păcate, are o listă lungă de efecte negative asupra sănătăţii. Potrivit Clinicii Mayo, cercetările au arătat că triclosanul modifică reglarea hormonilor la animale, ar putea contribui la dezvoltarea germenilor rezistenţi la antibiotice şi ar putea afecta buna funcţionare a sistemului imunitar.
Conservanţi care eliberează formaldehidă
Nu sunt recomandate nici şampoanele care conţin conservanţi ce eliberează formaldehidă. Aceşti conservanţi îţi păstrează şamponul în stare bună mai mult timp, ferindu-l de mucegai şi bacterii. În ciuda acestui avantaj, are un inconvenient: poate duce la apariţia unor iritaţii pe pielea capului. Unii conservanţi obişnuiţi pe care îi poţi vedea notaţi pe o etichetă de şampon includ quaternium-15, DMDM hidantoină şi imidazolidinil uree.
Parabeni
Parabenii se numără printre substanţele cele mai cunoscute ca fiind dăuntoare. Totuşi, este un conservant utilizat în mod obişnuit în şampoane, cu toate că pot conduce la apariţia cancerului sau la perturbarea hormonilor.
FOTO: Shutterstock