Învăţăturile Sfântului Vasile cel Mare. Ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare
Imediat după terminarea sărbătorii începutului de an, la 1 ianuarie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, ocrotitor al aproape 590.000 de români care-i poartă numele.
De-a lungul întregii sale vieţi, Sfântul Vasile i-a îndemnat pe creştini să-şi iubească aproapele. De aceea, în mod obişnuit, mersul cu „uratul‟ în prima zi a noului an este un mod a-i cinsti memoria. Tradiţia se poate explica şi printr-o legendă potrivit căreia sfântul L-a rugat pe Dumnezeu să-i dea o zi din an în care să fie pomenit. Cum Domnul i-a dat cea dintâi zi, aceea a Anului Nou, sfântul, de bucurie, a luat un clopoţel, l-a legat de o crenguţă de busuioc, şi s-a urcat la El pentru a-i face urări de bine. Tot pentru a-l cinsti pe Sfântul Vasile cel Mare şi pentru a avea un an mai bun, în care să fie feriţi de necazuri, credincioşii merg la Sfânta Liturghie, care se ţine în această zi, în toate bisericile ortodoxe şi greco-catolice. Se spune că acum rugăciunile au o putere mai mare, aduc vindecare bolilor trupului şi pace sufletească.
A îndemnat pe cei cu stare să doneze săracilor
Astăzi, este chemat în rugăciuni de cei care ştiu că sfântul ocroteşte familiile, mai ales pe cele sărace, şi pe cei care trec prin momente grele din viaţa lor. El a fost primul părinte bisericesc care a ridicat în preajma bisericilor spitale şi azile pentru bolnavi. Tot sfântul i-a sfătuit pe toţi cei cu dare de mână şi pe monahi să dea din averile lor şi să facă eforturi pentru ca oamenii sărmani să aibă o viaţă mai bună. Spre a le fi lor exemplu, după moartea părinţilor, el însuşi a împărţit săracilor întreaga avere moştenită.
A apărat creştinismul în vremea marilor erezii
A fost numit Arhiepiscop în Cezareea Capadociei, oraş din antichitate, aflat în zona centrală a Asiei Mici şi a fost nevoit să-i călăuzească pe creştini într-unele dintre cele mai grele momente pentru creştinătate, atunci când ereticii Arie şi Macedonie au câştigat de partea lor pe Împăratul Valens. Sfântul a fost întărit de Dumnezeu să lupte pentru susţinerea creştinismului, în ciuda faptului că, prin acţiunile sale, ştia că îşi atrage ura împăratului.
Minunile sale, menite să întoarcă lumea la Hristos
Nu întâmplător, cea mai mare putere de alungare a blestemelor, a duhurilor necurate şi de vindecare a unor boli stă în moliftele Sfântului Vasile. În timpul vieţii sale, în fiecare duminică, după slujba pe care o ţinea, Ierarhul Vasile cel Mare îi uimea pe creştini cu minunile pe care le înfăptuia. Fie însănătoşea pe cineva grav bolnav, fie alunga duhurile rele – toate pentru a-i face pe cei prezenţi să creadă mai mult în puterea lui Dumnezeu sau pe cei atei să vină la Hristos. Chiar şi în ultima zi a vieţii sale l-a convertit la creştinism pe medicul ateu care l-a îngrijit. În ajun de Anul Nou, acest medic i-a spus că îi mai dă de trăit doar câteva ore. Atunci, Ierarhul Vasile l-a convins pe păgân să accepte să se boteze dacă-l va găsi în viaţă a doua zi. Când a venit medicul, în zorii zilei următoare, sfântul se ruga îngenuncheat la icoană. A trecut la Domnul abia după ce l-a botezat pe ateu. În amintirea acelor minuni, slujba în care se citesc moliftele sfântului, trebuie ţinută doar de preoţi cu har, care duc o viaţă fără păcate majore. Chiar şi cei care iau parte la slujbă sunt sfătuiţi să se spovedească înainte, potrivit rânduielilor bisericeşti.
FOTO Adevarul.ro