Alina Sorescu: „Ce mă motivează pe zi ce trece tot mai mult sunt fetiţele mele“

1 img 1452 site jpg jpeg

Face muzică şi televiziune încă din copilărie, iar acum, când are şi două fetiţe, şi-a perfecţionat talentul pedagogic şi îşi dedică mare parte din timp micilor învăţăcei. Anume, „Picilor lu’ Soreasca“, alături de care are, mai nou, şi o emisiune de weekend pentru copii, la TVR1. Şi nu numai!

Pandemia i-a speriat pe mulţi, dar nu şi pe tine, care eşti mai activă ca oricând. Ce s-a întâmplat în 2020, de ai avut aşa un boost de energie?

Cred că cine este puternic şi consecvent va trece cu bine şi peste această perioadă delicată. Am fost mereu optimistă şi m-am adaptat. În lunile cu restricţii mai mari, mi-am concentrat atenţia către fetiţele mele, către comunităţile mele online, care au crescut foarte frumos, şi către piese noi. Apoi, din septembrie anul trecut, mi-am reluat activitatea cu trupa mea, „Picii lu’ Soreasca“, respectând normele impuse. Am filmat un videoclip nou în aer liber pentru melodia compusă de Mihai Alexandru, „Suntem Picii lu’ Soreasca“. Am avut multe apariţii în condiţii de siguranţă pe grupuri mai mici, am început seria de emisiuni speciale „Alina şi picii ei“, la TVR1... Eu am fost mereu activă de-a lungul carierei mele, încă din copilărie, şi am făcut întotdeauna lucruri noi, fie că a fost vorba de muzică sau de televiziune. Cred că am stat deoparte doar când am născut. Şi ce mă motivează pe zi ce trece tot mai mult sunt fetiţele mele. Acum, că au mai crescut, vreau să fiu un model de determinare şi perseverenţă pentru ele.

Acum lumea te ştie drept Soreasca şi picii ei…

„Picii lu’ Soreasca“ a ajuns deja un brand şi sunt foarte mândră de asta. Şi eu am început să cânt la o vârstă fragedă în MiniSongul lui Ioan Luchian Mihalea, am prezentat multe emisiuni şi festivaluri pentru copii, am absolvit liceul pedagogic, aşa că drumul s-a aşternut firesc. Mi-am dorit să fiu cea mai cunoscută pe această nişă şi am reuşit. Tratez totul profesionist şi, chiar dacă elevii mei sunt mici, experienţele lor sunt de artişti mari. După ce am devenit şi mamă, viaţa mea este mereu în jurul copiilor.

Cât de multă satisfacţie îţi aduce acest rol, faţă de perioada în care erai solistă?

Fac practic acelaşi lucru, doar că m-am dezvoltat. Pe lângă melodii, videoclipuri şi apariţii, acum ţin şi cursuri de muzică şi prezenţă scenică pentru copii. Eu sunt o fire stabilă şi îmi doream o activitate pe care să o desfăşor continuu, indiferent de trenduri şi sezoane, într-o lume mondenă schimbătoare. Acest rol a trecut pe primul plan în această perioadă în care nu au mai avut loc evenimente şi spectacole la care să cânt sau pe care să le prezint. Iar satisfacţie simt prin toţi porii! Atât la orele mele, când îi văd pe picii mei câştigând încredere în forţele lor, cât şi din partea celor care mă urmăresc şi îmi transmit feedback pe reţelele de socializare.

Ştiu că Mara Oprea, care e protagonista serialului „Adela“ de la Antena 1, ţi-a fost elevă în prima grupă de pici, în 2011. Ce sentiment te încearcă văzând-o acum în prim-plan?

Da, Mara a venit în trupa mea imediat ce am înfiinţat-o, alături de fratele ei mai mic, Iustin, şi avea 10 ani. Şi cum ne-am cunoscut noi este interesant. Eu am fost eleva mamei sale, Crenguţa Oprea, profesor universitar la Departamentul de Formare a Cadrelor Didactice de la Universitatea din Bucureşti. După ce am terminat cele două facultăţi (Sociologie şi Comunicare şi Relaţii Publice) şi masterul şi am decis să iniţiez atelierul meu de muzică şi prezenţă scenică, mi-am dorit să am şi pregătirea necesară în a lucra cu cei mici. Aşa că, şi mai mare a fost satisfacţia mea când cea care mi-a fost îndrumătoare şi-a adus la mine propriii copii. Mara a fost de mică talentată şi blândă, având o delicateţe rar întâlnită. M-am bucurat că şi-a ales un drum artistic, că a început să studieze teatrul la UNATC şi că are şansa de a avea un rol principal la 19 ani. Îmi place cum joacă, are o fineţe aparte şi sper din tot sufletul să fructifice această şansă.

9 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Cum s-a ajuns la emisiunea de weekend pentru copii de la TVR1? (am văzut câteva pastile şi la „Vorbeşte corect“)

Propunerea a venit din partea Televiziunii Române, locul în care eu am crescut ca om de scenă – aici am început să cânt în emisiunile pentru copii în 1996, dar am şi debutat ca prezentator la „Ploaia de stele“ în 2004, am fost gazda multor emisiuni şi evenimente speciale, ca Cerbul de Aur sau Eurovision... Sunt foarte fericită să reiau tradiţia acestei colaborări, iar „Alina şi picii ei“ este formatul la care de mult timp visam, pe care îl prezint, dar îl şi produc. Cât despre prezenţa mea în fiecare joi la „Vorbeşte corect“, tot pe TVR1, ea se datorează producătorului care şi-a dorit mult ca una dintre zile să fie dedicată copiilor şi mi-a propus ca, săptămânal, să fac cu picii mei jocuri şi situaţii haioase, care să îi ajute pe copii (şi nu numai!) să se exprime corect.

Cum reuşeşti să îi struneşti pe pici la filmări atâtea ore?

Am multă răbdare. Cred că am găsit combinaţia perfectă între a fi fermă şi caldă, în acelaşi timp. Atmosfera de la cursuri şi de la filmări este frumoasă şi, chiar dacă mai apar presiunea şi oboseala, copiii nu trebuie să simtă asta.

Fetiţele tale, Raisa (4 ani) şi Carolina (7 ani), merg cu tine la filmări?

Deocamdată, n-au fost cu mine, pentru că filmăm mai multe ediţii în aceeaşi zi şi e foarte obositor, chiar şi pentru adulţi. Ele cum se descurcă cu cântatul? Au amândouă ureche muzicală şi simţ al ritmului. Carolina mă însoţeşte câteodată la cursuri şi cred că şi Raisa vine tare din urmă. Cânt mult cu ele acasă şi ştiu amândouă repertoriul trupei. E util pentru fiecare copil care este atras de zona artistică să aibă astfel de activităţi. Muzica îi cizelează, le stimulează creativitatea, dar îi şi disciplinează.

Dar tu cum te descurci cu grădiniţa şi şcoala online?

A fost o etapă pe care am luat-o în serios şi mi-am asumat rolul de „miss“ (n.r. – educatoare) de acasă, încă din martie anul trecut. Nu a fost uşor când, din toamnă, a început şi Raisa grădiniţa online şi trebuia, practic, să avem două „săli de clasă“ diferite în casă, dar m-am coordonat perfect cu mama mea. Am făcut fişe, teme, proiecte... şi am avut noroc de o şcoală care s-a mobilizat rapid şi au avut activitate consistentă.

Soţul tău, designerul Alexandru Ciucu, îşi face şi el timp pentru temele lor sau pentru diverse alte activităţi cu ele?

Dacă sunt eu plecată, da, ne organizăm şi preia şi el din atribuţii.

El cum vede noul tău proiect TV, care te face să stai şi mai puţin pe acasă?

Când m-a cunoscut el, făceam tot televiziune – ne-am întâlnit când prezentam Cerbul de Aur, aşa că nu este o noutate. Mai aveţi timp şi pentru momente în doi, eventual câte o fugă de-acasă la munte sau în altă parte? Da, mereu ne-am făcut timp de-a lungul anilor. Şi, după ce pandemia va fi o amintire, vom reveni la aceste obiceiuri.Recente

Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
vedetă pe covorul roșu foto  Shutterstock jpg
Chrissy Teigen jpg