Carte Recordurilor: cel mai bătrân om din lume e un român de 111 ani şi 7 luni

1 image jpg jpeg

Familia lui Bob Weighton a confirmat: bătrânul englez a murit în somn, în noaptea de 28 mai 2020. Avea 112 ani, era bolnav de cancer şi locuia în Alton, un mic oraş din Hampshire. Conform Cărţii Mondiale a Recordurilor, titulatura longevităţii masculine îi revine acum lui Dumitru Comănescu, un român.

În cei 112 ani de viaţă, Bob Weighton a văzut şi a trecut prin multe, inclusiv două războaie mondiale şi temuta febră spaniolă. Nu mai puţin de 26 de prim miniştri britanici s-au peridat prin guvernele din timpul său şi cinci monarhi au purtat coroana regală a Marii Britanii. Întrebat, odată, care este secretul longevităţii sale, Bob a răspuns mai în glumă, mai în serios: „evit moartea”.

Cine a fost Bob Weighton

Robert Grant Pitts "Bob" Weighton s-a născut la data de 29 martie 1908 în oraşul Hull din Anglia. Avea şase fraţi şi surori. Plăcându-i cartea, tatăl său a făcut tot posibilul ca Bob să-şi termine studiile, trebuind să plătească trei lire sterline pe semestru pentru ca fiul său să rămână la şcoală până la 16 ani. Acest lucru i-a permis băiatului să primească stagiu de inginerie marină. După ce şi-a primit calificarea, Bob s-a mutat în Taiwan, unde a primit un post de profesor, deşi a trebuit mai întâi să petreacă doi ani în Japonia pentru a învăţa limba.

În 1937 s-a căsătorit cu Agnes, şi ea profesoară, iar când s-a născut primul lor fiu, David, au decis să se întoarcă în Anglia. Numai că, Al Doilea Război Mondial părea inevitabil - anul era 1939 - aşa că au plecat din Taiwan, dar s-au stabilit mai întâi în Canada, apoi în SUA. Aici, Bob s-a angajat la o fabrică ce făcea avioane militare pentru Marea Britanie şi, în acelaşi timp, colabora cu serviciile secrete ale SUA.

După terminarea războiului, Bob s-a putut întoarce, în sfârşit, acasă cu familia. După ani de profesat la universitatea din Londra, Bob şi soţia sa s-au mutat în Alton, în 1973. Agnes a murit în 1995, iar al doilea fiu al lor, Peter, a urmat-o în 2006.

Chiar şi la vârsta de 112 ani, Bob era independent, făcându-şi singur cumpărăturile. Era un pasionat suporter al mediului înconjurător. De altfel, colecta adesea bucăţi de lemn pentru a crea mici obiecte utile sau de artă, pe care le vindea, iar banii îi dona organizaţiilor pentru protecţia mediului. Din cauza pandemiei de Covid-19, ultima lui zi de naştere, pe 29 martie, nu şi-a mai putut-o serba, dar familia i-a fost alături, chiar dacă de cealaltă parte a uşilor şi geamurilor. Până la urmă, a fost răpus de cancer. A lăsat în urma sa 10 nepoţi şi 25 de strănepoţi.

„Moştenitorul” român

image

Conform Cărţii Mondiale a Recordurilor, începând de azi - 29 mai 2020 - titulatura de cel mai longeviv bărbat din lume îi revine unui român, Dumitru Comănescu, din Bucureşti. Născut pe 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, judeţul Prahova, bătrânul are azi 111 ani şi 202 zile. Şi el este înconjurat de o familie care îl iubeşte, deşi mult mai mică: trei nepoţi şi doi strănepoţi.

„Cele mai frumoase amintiri le are din vremea Marii Uniri de la 1918, pe când era elev. A fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai mari matematicieni, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să îşi găsească vocaţia în lumea cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat timp de 70 ani: în 2003 făcea ultima expertiza fitopatologică. La vârsta de 86 de ani s-a organizat la Bucureşti un concurs pentru experţi agricoli, s-a apucat de învăţat şi, din zeci de candidaţi a luat locul 5 pe ţară, aşa încât şi-a prelungit activitatea,” a spus despre el Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă din 2019.

Dumitru a adăugat că secretul longevităţii sale este dragostea familiei şi prietenilor, o viaţă cumpătată, dar şi regimul alimentar impus din ultimii 30 de ani. Soţia unuia dintre nepoţii săi, care este medic nutriţionist, i-a făcut un meniu zilnic bazat pe fructe, legume şi grăsimi nesaturate.Recente

Kim Kardashian, copii jpeg
Palatul Buckingham foto  Shutterstock jpg
Brigitta Gheorghe, de la muzica la arta culinara 1 Sursa foto arhiva personala jpg
Barbosu Sursa foto arhiva personala jpg
The Simpsons foto  Imdb jpg
Mirosuri pe care cainii le resping jpg
Spune mi zodia ta si vei afla ce nuanta de ruj te pune in evidenta Sursa foto shutterstock 2477758069 jpg
loialitate jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial Sursa Foto  Shutterstock jpg
caine jpg
avion jpg
Selma Blair jpg
Sezonul 3 serial Ursul Disney+ jpg
Anitta jpg
Boala Pica jpg
Ryan Reynolds jpg
Oprah Winfrey jpg
POZA png
Shannen Doherty foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg