Ce mai face Mihail Gorbaciov? După ce s-a retras din politică, a făcut reclamă la pizza şi-a scos un album

1 gorbaciov shutterstock 1954783927 jpg jpeg

După Perestroika, fostul lider sovietic a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1990, pentru contribuţia sa la încheierea Războiului Rece şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Reforma sa a dus la sfârşitul comunismului în Europa, însă, după toate reuşitele sale istorice, fostul preşedinte rus s-a trezit, în 1991, fără serviciu. Ce-a făcut de-atunci?

Gorbaciov are, în prezent, 91 de ani şi, după încheierea carierei sale politice remarcabile, a încercat să-şi ocupe timpul cât mai interesant posibil. Ce activitate a avut unul dintre cei mai mari oameni de stat care au existat vreodată, în ultimii 30 de ani, de când a căzut Cortina de fier?   

După cum ne informează Tampa Bay Times, Gorbaciov a făcut trei călătorii internaţionale după ce a părăsit biroul prezidenţial, în ziua de Crăciun a anului 1991. Invitat de Ronald Reagan, acesta s-a dus în SUA, în mai 1992, făcând un turneu de mare succes întins pe 13 zile, pe tărâm american. După ce a susţinut discursuri şi s-a bucurat de audienţe generoase, fostul om politic s-a apucat de scris.

În 1996, a publicat cartea „Memoirs”, apoi, la trei ani distanţă, a scos pe piaţă "Gorbachev: On My Country and the World", continuând să-şi pună semnătura şi pe alte volume de-a lungul anilor. În 2016, „Posle Kremlya” („După Kremlin”) a fost tradusă în engleză sub titlul „Noua Rusie”, iar, în 2020, a scris „What Is At Stake Now: My Appeal for Peace and Freedom" (n.r. „Care e miza acum: Apelul meu la pace şi libertate”).

După cinci ani în care a scris cărţi şi-a susţinut prelegeri despre politică, a simţit nevoia să se întoarcă în domeniul în care excelase în trecut. Conform celor publicate de Washington Post, Gorbaciov a cochetat cu ideea încă din 1993, însă abia în 1996 a îndrăznit să candideze din nou pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Iar voturile n-au fost deloc de partea lui, reuşind să primească doar 350.000 din cele 70 de milioane de voturi, adică numai 0,5% din electorat şi l-a dorit înapoi.

Dezamăgit, s-a concentrat pe altceva. Pe ceva cu totul diferit şi surprinzător.

Publicul rus a fost şocat să descopere că fostul lor preşedinte a îmbrăţişat aşa încântat capitalismul apărând în reclamele TV. În 1997, a apărut într-o reclamă la Pizza Hut, după cum ne informează The New York Times. “M-am gândit că e un subiect de care se preocupă toată lumea - mâncarea”, a explicat cel care a primit nu mai puţin de 1 milion de dolari pentru acel clip publicitar. Reclama respectivă a făcut înconjurul lumii, însă n-a fost niciodată difuzată în Rusia.

Totuşi, fostul lider politic nu era la prima sa astfel de experienţă. În 1994, a apărut într-o reclamă la Apple Computer publicată într-o revistă, lucru care a contribuit la construirea unei imagini de rebel în rândul conaţionalilor săi. Apoi, în 2007, fostul preşedinte din URSS s-a întors la publicitate, fiind imaginea unui brand de lux de data aceasta – Louis Vuitton. Tariful său este confidenţial, se pare.

Un alt gest surprinzător pentru un om de calibrul şi provenienţa sa a fost implicarea sa în muzică. În 2009, la 10 ani de la moartea soţiei sale, Raisa Gorbaciov, Mihail şi-a dorit să o comemoreze într-un mod special şi a scos pe piaţă un album muzical cu balade.

NME relatează că albumul "Songs for Raisa" (n.r. Cântece pentru Raisa) includea şapte piese preferate de fosta lui parteneră de viaţă. Totuşi fostul preşedinte nu a realizat proiectul singur, ci cu colaborarea unui profesionist în domeniu, l-a cooptat de partea sa pe Andrei Makarevich, liderul trupei ruseşti Machine Vremeni. Albumul n-a fost niciodată comercializat, ci a participat doar la o licitaţie, iar banii obţinuţi au fost direcţionaţi către Fundaţia Raisa Gorbaciov.

Foto - ShutterstockRecente

Kylie Minogue foto  Shutterstock jpg
Diane Keaton sursa  Shutterstock jpg
Amber Heard 0 jpg
David Beckham, Harper Beckham jpeg
Kim Kardashian jpeg
John Travolta foto  Shuttestock jpg
Beyonce, Jay Z, Tina Turner jpg
Nick Cannon foto  Instagram jpg
Kelly Clarkson jpg
Rihanna foto  Shutterstock jpg
Summer in the city reprogramat jpg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval ok jpg
SAGA x MAI jpg
Tina Turner foto  Instagram jpg
Britney Spears bea litri de cafea si energizante ca sa nu doarma noptile Sursa foto shutterstock 431461978 jpg
Click! Pentru Femei jpg
Victoria Beckham, Harper Beckham jpg
Taylor Swift jpg
Sanii mai mari nu aduc fericirea Sursa foto shutterstock 1073334950 jpg