Ce trebuie să mănânci pentru o piele strălucitoare
Tegumentul sănătos are o strălucire aparte, de care trebuie să ai grijă. Dar, odată cu trecerea timpului, pielea îşi poate pierde strălucirea. Neplăcerile dermatologice, îmbătrânirea, factorii de mediu, toţi afectează în timp sănătatea tegumentului. Ce poţi face?
Îngrijirea şi schimbarea stilului de viaţă te pot ajuta. Cei care te ajută să îţi menţii tegumentul sănătos sunt antioxidanţii. Aceste substanţe nutritive pot fi asimilate de organism din următoarele alimente.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt sursă importantă de antioxidanţi şi sunt ideale pentru menţinerea pielii radiante şi tinere. Potrivit unui studiu, murele, afinele şi căpşunile conţin foarte multe flavonoide – compuşi care încetinesc procesul de îmbătrânire. În plus, vitamina C din fructe acţionează ca un antioxidant, îmbunătăţind funcţia inimii, ţinând sub control diabetul şi greutatea corporală.
Rodie
Datorită antioxidanţilor puternici pe care-i conţine, rodia combate inflamaţia cauzată de acnee, stimulează regenerarea celulară şi producţia de colagen, o proteină esenţială pentru menţinerea elasticităţii şi fermităţii tegumentului. La fel ca fructele de pădure, rodia este sursă bogată de vitamina C.
Ceai verde
Ceaiul verde conţine catechine polifenolice, care sunt antioxidanţi puternici şi care reduc riscul de atac de cord, glaucom şi colesterol mărit. În plus, persoanele care beau zilnic ceai verde au o piele aproape perfectă, fără acnee, coşuri, cearcăne, riduri şi alte neplăceri dermatologice.
Strugure roşu
Strugurul este sursă importantă de resveratrol, un antioxidant care are efecte terapeutice şi care previne diferite afecţiuni, având efecte pozitive asupra pielii. Resveratrolul protejează tegumentul de daunele produse de stresul oxidativ cauzat de radiaţiile UV. În plus, încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii.
Ciocolată neagră
Această ciocolată este sursă bogată de fibre, fier, magneziu, cupru, mangan, potasiu şi alte substanţe nutritive esenţiale pentru sănătate. În plus, conţine antioxidanţi ca polifenoli, flavonoizi şi catechine. Potrivit unui studiu recent, persoanele care mănâncă ciocolată neagră au pielea protejată de daunele pe care le produc razele UV. De asemenea, ciocolata neagră îmbunătăţeşte sănătatea creierului, scade tensiunea arterială şi nivelul de colesterol rău.