Cu cine rămân copiii după divorţ?

1 47311 original jpg jpeg

Casa la ea, maşina la el... Aşa arată un posibil scenariu de divorţ. Dar copiii? Cât de greu este să-ţi împarţi familia şi viaţa, păstrând doar amintiri şi câteva fotografii?

Te-ar mai putea interesa:

Mame de suflet pentru copii abandonaţi

5 mituri despre căsătorie

Cum văd copiii dragostea?

Chiar dacă ţi se pare mult prea tocită afirmaţia că într-un divorţ copiii suferă cel mai mult,realitatea continuă s-o confirme.

Divorţul este traumatizant şi pentru cei mici,cu atât mai mult când ei sunt motivul disputelor dintre părinţi. Şi,dacă adesea,mamele rămân cu copiii,există cazuri în care şi taţii se luptă pentru obţinerea custodiei lor. Am discutat cu părinţi care au trecut prin astfel de experienţe şi iată ce ne-au povestit.

"Fosta soţie mi-a interzis să-mi văd fata!"

Între Vasile Stancu şi fosta lui soţie şansele de împăcare sunt foarte mici. După un divorţ dificil,în care atât el,cât şi soţia şi-o doreau pe fetiţa lor,Ana-Maria,lui Vasile i-a fost interzis să-şi mai vadă fiica în vârstă de opt ani.

„Fosta mea soţie o muta mereu pe fetiţă de la o şcoală la alta şi nu mă lăsa nici să-i vorbesc la telefon”,îşi aminteşte Vasile. Ca să-mi uit necazul,când sora mea a divorţat şi ea,am ajutat-o cât am putut de mult să-şi crească fetele.

Abia la zece ani după divorţ m-am recăsătorit,iar acum am un băieţel de şase ani,pe Alexandru. Totuşi,continuă să mă macine gândul că am o fată de 22 de ani care nu va ajunge niciodată să mă cunoască prea bine şi asta numai din cauza orgoliului fostei soţii.

Şi copiii se despart?

Acum şase ani,când Geanina D. a divorţat,era cât pe ce ca fetele ei să fie crescute separat,pentru că soţul îşi dorea şi el unul dintre copii.„N-aş fi acceptat pentru nimic în lume să se despartă copiii,poate numai să-i ia soţul meu pe amândoi. Oricum,femeia cu care a plecat şi cu care s-a şi căsătorit nu accepta să crească fetele“,povesteşte Geanina.

După divorţ,s-a descurcat singură,ba chiar fata cea mare i-a interzis să se mai căsătorească. Femeia cu care plecase soţul ei îl oprea să-şi vadă fiicele şi să le dea vreun ban. Lucrurile s-au schimbat acum doi ani,când fostul soţ a divorţat şi a început să se apropie din nou de fete şi de Geanina. De atunci,îşi petrec vacanţele împreună şi nu exclud ideea unei împăcări.

"Nu pot îndeplini şi rolul de tată!"

Mădălina Marin n-a fost despărţită de fetiţa ei,dar a trebuit să aleagă între ea şi soţul ei,care nu dorea un copil. După ce s-a născut Viviana,el s-a simţit dat la o parte şi a avut o aventură cu o colegă de serviciu.

„Am încercat să-l iert,spune Mădălina,dar a continuat să fie tot mai distant. Îmi pierdusem încrederea în el şi ne certam des,aşa că am ales să divorţăm când Viviana avea şase luni.”Fostul soţ s-a mutat la tatăl lui,iar ea a rămas în locuinţa închiriată. Apoi,după moştenirea unui apartament,el le-a lăsat să se mute acolo. A ajuns să regrete despărţirea şi să se ataşeze de Viviana.

„O duce zilnic la creşă,zice Mădălina. Pot spune că îl iubesc încă şi mă rog să ne înţelegem bine,pentru că orice aş face,nu pot îndeplini şi rolul de tată.“

Un tătic devotat

Cei mai mulţi taţi renunţă la copil după divorţ,ca soţul Mădălinei. Nu şi Cristian Ghigu,care în 2008 şi-a cerut copiii în instanţă. „Mi-am iubit mult soţia,dar neînţelegerile şi trădările ei au dus la divorţ,spune Cristian. Băiatul cel mare voia să rămână cu mine. Pentru cel mic,însă,a trebuit să mă lupt. Suferea de talasemie minoră,deci soţia avea toate şansele să-l aibă. Am făcut rost de acte care dovedeau că i-a părăsit şi că stă cu alt bărbat.”

Aşa a obţinut copiii. I-a crescut singur,căci mama băieţilor nu-i vizitează şi nu le plăteşte nici pensia alimentară. „Privind înapoi,zice Cristian,poate am greşit şi eu,dar am vrut binele copiilor. Cel mai afectat este băiatul mare,care stă mult în faţa calculatorului.”

Dar copiii ce simt?

În cele mai multe cazuri,spune psihologul Bogdana Bursuc,copiii se simt vinovaţi pentru divorţ. Au sentimentul că părinţii se ceartă din cauza lor sau se gândesc că părintele care pleacă nu-i mai doreşte.

De aceea,este bine ca niciunul dintre părinţi să nu-l acuze pe celălalt în faţa copiilor şi nici să nu le spună motivele despărţirii. Cel mai nociv lucru pentru copii este să fie folosiţi în dispute. În plus,divorţul n-ar trebui să priveze copiii de prezenţa niciunuia dintre părinţi.Recente

Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice Litman jpeg
Amal si George Clooney jpg
Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon sursa foto  Shutterstock jpg
Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg