De la ce vârstă folosim produse anti-îmbătrânire?
Vârsta la care este recomandată începerea folosirii de produse anti-îmbătrânire este încă un subiect controversat în care părerile sunt împărţite, iar mituri cum ar fi că folosirea lor prea devreme va avea un efect opus fac ca situaţia să fie chiar şi mai neclară. Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat când este recomandată includerea acestor produse în rutina de îngrijire a tenului şi dacă, într-adevăr, folosirea lor mult prea devreme poate avea efecte nedorite asupra pielii.
Conform specialiştilor, produsele anti-îmbătrânire nu reprezintă o parte esenţială a rutinei de îngrijire a tenului la 20 de ani sau mai devreme, însă pentru a păstra strălucirea şi vitalitatea pielii pe termen lung, aceasta este vârsta la care trebuie acordată o atenţie deosebită stilului de viaţă şi obiceiurilor care pot fi dăunătoare.
Astfel, studiile efectuate în acest sens au concluzionat că cele mai importante lucruri pe care o persoană le poate face între 20 şi 30 de ani pentru sănătatea şi frumuseţea tenului este hidratarea, evitarea fumatului şi crema de protecţie solară pe tot parcursul anului.
"Cel mai important lucru pe care persoanele tinere il pot face pentru a întârzia apariţia primelor semne de îmbătrânire este utilizarea produselor de protecţie solară cu spectru larg SPF 30 sau mai mare în orice perioadă a anului, precum şi evitarea fumatului. Studiile arată că acest obicei nociv împiedică capacitatea organismului de a produce colagen şi, de asemenea, favorizează apariţia prematură a ridurilor. Un alt pas important pentru a păstra pielea tânără cât mai mult timp este şi hidratarea cu ajutorul unor produse de înaltă calitate, potrivite tipului de ten pe care îl avem”, explică specialistul dermatolog.
Când e “prea devreme” pentru produsele anti-îmbătrânire?
Deşi există anumite temeri în acest sens, specialiştii dermatologi spun că nu este niciodată prea devreme pentru utilizarea produselor anti-îmbătrânire. Acestea sunt, în fapt, de ajutor în prevenirea îmbătrânirii pielii, care de-a lungul timpului este deteriorată de efectele negative ale razelor solare, radicalilor liberi şi toxinelor.
“La toate acestea se adaugă şi procesul natural de îmbătrânire, în urma căruia pielea îşi pierde colagenul şi elastina. Produsele anti-îmbătrânire pot ajuta la încetinirea tuturor acestor efecte nedorite, precum şi la inversarea lor”, adaugă domnul doctor Laurenţiu Vlădău.
Pentru a-i oferi tenului o îngrijire corectă este foarte important ca alegerea produselor de îngrijire să fie făcută în funcţie de vârstă. Produsele anti-îmbătrânire, în special cele cu antioxidanţi, pot fi utilizate încă de la 20 de ani, având un efect extrem de benefic asupra aspectului tenului, mai ales dacă sunt folosite în combinaţie cu un stil de viaţă sănătos.
Între 25 şi 35 de ani, primele semne ale îmbătrânirii pot fi prevenite prin hidratare, limitarea stresului şi stimularea producţiei de colagen. Nu trebuie uitată nici protecţia solară, necesară pentru a preveni apariţia petelor pigmentare – care pot apărea în special în timpul sarcinii.
“La această vârstă pot fi introduse în rutina de îngrijire a pielii ingredientele active anti-îmbătrânire, dintre care retinolul este o opţiune populară deoarece este în esenţă vitamina A pură, cunoscută atât datorită efectelor benefice pentru pielea predispusă la acnee, cât şi ca soluşie puternică împotriva imbătrânirii. Este recomandat, însă, ca alegerea unui produs care conţine astfel de ingrediente să fie făcută alături de medicul dermatolog”, atenţionează specialistul dermatolog.
Sursa foto: ecodelsur.com