Destinul pe care l-a avut singura fiică a lui Stalin. „Tata era un monstru moral şi spiritual”

2 46317 original jpg jpeg

Singura fiică a dictatorului sovietic Iosif Stalin a murit în Statele Unite, la vârsta de 85 de ani, în 2012. Svetlana Alliluyeva, cunoscută ca Lana Peters, a părăsit Uniunea Sovietică în 1967 şi, după ce a ajuns pe tărâm american, a scris patru cărţi, dintre care două autobiografii de mare succes.

Predestinată unui destin aparte, Lana a recunoscut că n-a reuşit niciodată să iasă din umbra tatălui său. Când a ajuns în SUA, Svetlana a recunoscut că voia să se exprime aşa cum nu i s-a permis niciodată în Rusia. În plus, n-a mai suportat să vadă cum era tratat Brajesh Singh în ţara ei natală, un indian comunist cu care avea o relaţie amoroasă. Cu toate că s-a referit, la un moment dat, la Brajesh ca la soţul ei, Lanei nu i-a fost permis niciodată să-l ia de bărbat.

Peters s-a dus în India în 1966, pentru a-i împrăştia cenuşa fostului ei partener de viaţă, iar, la întoarcere, în loc să revină în Rusia, s-a dus la ambasada Statelor Unite şi a cerut azil. Şi-a ars paşaportul şi s-a lepădat de comunism şi de tatăl ei, pe care l-a numit „un monstru moral şi spiritual”. Peters a fost căsătorită de trei ori şi a avut tot atâţia copii, iar aceasta este povestea ei de viaţă.

Prima ei autobiografie, Twenty Letters to a Friend, a fost publicată în 1967 şi a fost un adevărat best seller, înregistrând un profit de 2,5 milioane de dolari. Autoarea şi-a schimbat numele în Lana Peters când s-a măritat cu arhitectul William Wesley Peters, în SUA. Cei doi soţi s-au stabilit în Wisconsin şi au avut o fiică, pe Olga, înainte de-a divorţa în 1973.

Lana s-a întors, pentru o scurtă perioadă de timp în Rusia, în anii '80, dar a plecat din nou după ce s-a certat cu rudele ei. Într-un interviu din 1990, cu cei de la Independent, Peters a recunoscut că nu avea bani, la acea vreme, şi că trăia cu Olga într-o casă închiriată. Însă, în ciuda greutăţilor, a reuşit să ducă o viaţă împlinită până la o vârstă apreciabilă.

Lana, care avea 6 ani când mama ei s-a sinucis, era, la un moment dat, apropiată de tatăl ei, care o alinta pe fetiţă „mica săgeată”, dar s-au distanţat unul de altul în ultimii lui ani de viaţă. Stalin a murit în 1953 şi a fost responsabil pentru moartea a milioane de ruşi. Dictatorul rus a condus cu mână de fier nu numai ţara, ci şi familiei lui, trimiţându-l, de pildă, pe primul ei iubit, un evreu care lucra în cinematografie, în Siberia.

Fratele ei, Jacob, a murit într-un lagăr nazist de concentrare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce tatăl lui refuzase să-l schimbe cu un general german pe care-l avea în custodie, iar celălalt frate al ei, Vasili, a murit din cauza dependeţei sale de alcool, la 40 de ani. Lana a fost singurul copil al lui Stalin care rămăsese în viaţă şi care a reuşit să-şi depăşească condiţia.

“Oamenii îmi tot zic că sunt fata lui Stalin şi se aşteaptă parcă să merg pe stradă cu o puşcă după mine şi să împuşc americanii”, a dezvăluit ea, la un moment dat, mai în glumă, mai în serios.

“Când mama ne-a părăsit, tata a rămas complet singur. Şi cred că ceea ce a urmat, la sfârşitul anilor '30 şi după război, în anii '40, a fost nimic altceva decât rezultatul acelei singurătăţi ale lui. Nimeni nu i se mai putea împotrivi”, a ţinut să precizeze Peters despre asprimea de care a dat întotdeauna dovadă Iosif Stalin.

Lana Peters a murit la 85 de ani din cauza cancerului.

Foto - ShutterstockRecente

vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg