Eroi care au schimbat lumea fără a culege laurii pentru ceea ce au realizat
Fără oamenii pasionaţi care au lucrat fără a vâna recunoaşterea celorlalţi, computerele şi internetul ar fi devenit o realitate mai târziu, al Doilea Război Mondial ar fi durat mai mult şi ar fi răpit mai multe vieţi.
Din cauză că erau femei sau aveau o altă orientare sexuală, unii oameni de ştiinţă, inventatori şi matematicieni au rămas în umbră în timp ce alţii primeau în locul lor premii şi erau decoraţi fără a avea vreun merit real. Descoperă-i pe cei care au schimbat lumea dar de care lumea nu-şi mai aminteşte!
Alan Turing
Geniul matematic al lui Turing a permis descifrarea mesajelor secrete transmise de nazişti cu ajutorul unei maşini numită Enigma, scurtând al Doilea Război Mondial şi salvând mii de vieţi. A folosit dispozitive electronice care rulează programe algoritmice la viteze extrem de mari, care au fost utilizate la începutul erei computerelor. După război, realizările lui Turing au rămas clasificate, iar în 1952 a fost condamnat pentru homosexualitatea sa din care n-a făcut un secret. Ca alternativă la închisoare, a acceptat castrarea chimică, iar în anul 1954, s-a otrăvit cu cianură, cu toate că mama sa a afirmat că a fost o moarte accidentală.
Ada Lovelace
Poreclită „Vrăjitoarea Numerelor‟, Lovelace a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron şi un pionier al computerelor victoriene care a colaborat cu Charles Babbage pentru realizarea primelor computere programabile create la mijlocul secolului al XIX-lea. Un gânditor vizionar, ea a prevăzut modul în care aparatele numerice ale lui Babbage ar putea fi folosite pentru a traduce orice formă de conţinut în cifre care ar putea fi manipulate de o maşină. Ideile ei au fost recunoscute abia în anii 1950, cu 100 de ani mai târziu.
Joan Clarke
A fost singura femeie care a lucrat alături de Alan Turing în echipa care a creat maşina Enigma pentru a sparge codul comunicărilor naziste din al Doilea Război Mondial. Cu toate că a devenit ulterior şefa acelei echipe, Clarke a fost plătită mai puţin decât bărbaţii şi a fost împiedicată să progreseze în carieră din simplul fapt că era femeie.
Susan Jocelyn Bell Burnell
Când a detectat primul pulsar la sfârşitul anilor 1960, astrofiziciana britanică Bell Burnell a făcut una dintre cele mai mari descoperiri astronomice ale secolului. Dar, în 1974, cei doi colegi bărbaţi ai ei au primit Premiul Nobel pentru descoperire, chiar dacă numele ei a fost al doilea pe lista celor cinci autori ai lucrării câştigătoare. Ea a fost şi prima care a observat şi a analizat o stea neutronică, în anul 1967, şi a definit-o ca fiind un tip de rămăşiţă a colapsului unei stele mari într-o supernovă.
Radia Perlman
Uneori numită „mama internetului‟, Perlman a devenit lider în domeniul informaticii după ce a absolvit MIT la începutul anilor 1970. Perlman a creat algoritmul Spanning Tree Protocol care a făcut posibilă internetul şi a fost introdus în Sala Inimii Naţionale a Inventatorilor în 2016.
Tenzing Norgay
Alături de Sir Edmund Hillary, nepalezul Tenzing Norgay a fost unul dintre primii oameni care au urcat pe muntele Everest, dar nu a primit niciodată acelaşi nivel de recunoaştere pentru realizările sale. După ce a atins vârful Muntelui Everest pe 29 mai 1953, neozelandezul Hillary, împreună cu liderul expediţiei britanice John Hunt, au fost numiţi Cavaleri Onorifici ai Imperiului Britanic în timp ce Tenzing a primit doar o medalie onorifică.
FOTO: Shutterstock