Femei care au schimbat lumea. 5 “uriaşe” ale secolului 20

femei care au schimbat lumea jpeg

În acest articol, încercăm să vă prezentăm cinci femei care au schimbat lumea, toate născute în secolul trecut.

Femei care au schimbat lumea - Maria Tereza

Maica Tereza (1910-1997) este prima pe care o trecem pe lista cu femei care au schimbat lumea. A fost o călugăriţă romano-catolică,care şi-a dedicat viaţa pentru a-i ajuta pe săracii din toată lumea. A stat mulţi ani în Calcutta,India,unde a înfiinţat fundaţia Misionarii Carităţii,care a avut ca misiune ajutorarea celor mai săraci oameni. Nominalizată cu Premiul Nobel Prize în 1979,Maica Tereza a devenit un simbol al carităţii şi un model demn de urmat pentru toate femeile. Vorbele ei calde,care îndeamnă la ajutorul fratelui şi atenţia spre celălalt,nu numai spre noi înşine,vor rămâne pururi în sufletele a mii de oameni:“Nu este vorba de cât de mult facem,ci de câtă dragoste depunem în ceea ce facem. Nu despre cât oferim este vorba,ci de câtă dragoste punem în ceea ce oferim.” Născută în Macedonia,de copilă a simţit chemarea către Dumnezeu,iar la vârsta de 18 ani i s-a permis să se alăture unui grup de măicuţe în Irlanda. Ajunsă în India,a fost mai întâi profesoară,dar suferinţele şi sărăcia celor de acolo au făcut-o să îşi dorească să îi ajute mai mult pe cei la care nimeni nu se uita. Adesea spunea din cuvintele Mântuitorului “Orice faci pentru fratele tău,pentru mine faci”. Dragostea ei o răspândea tuturor,căci credea sincer că iubirea singură nu are sens,ea trebuie să fie împărţită oamenilor prin acţiuni de binefacere. A trecut prin multe perioade grele în Calcutta,dar a îndurat cu eroism foametea şi s-a îngrijit de săracii,bolnavii şi toţi oamenii uitaţi de lume. A reuşit să deschidă,în 1952,un centru unde veneau oamenii cu boli în stadiu final,permiţându-le acestora să moară decent,cu demnitate,şi nu pe stradă.

Misiunea ei de a fi mai aproape de nevoile oamenilor săraci,a mişcat oameni din toată lumea,care i-au urmat exemplul şi până în acest moment există mai mult de 700 de astfel de misiuni în 130 de ţări ale lumii. Precum Maica Tereza obişnuia să zică “nu toţi oamenii pot face lucruri măreţe,dar oricine poate face ceva mic cu multă dragoste”,mulţi au fost cei care i-au urmat exemplul şi au început să îşi ajute fraţii la nevoie.

Întrebată cum ar trebui să contribuim cu toţii la pacea în lume a răspuns “Du-te acasă şi iubeşte-ţi familia”. Astfel,Maica Tereza intră în istorie,fiind una dintre femeile importante care au schimbat lumea în secolul 20.

Femei care au schimbat lumea-vedete din modă şi film

“Moda nu este ceva care există doar în rochii. Moda este pe cer,pe stradă,moda are de-a face cu ideile,cu stilul de viaţă,ce tot ceea ce se întâmplă în jur”,sunt vorbele celei mai celebre femei designer vestimentar,care a revoluţionat moda cu stilul său simplu şi elegant.

Coco Chanel a făcut ceea ce numim astăzi o rochie fină şi elegantă,în care să te mişti natural,să te simţi bine,să fie modernă,practică şi simplă. Rămasă orfană de tânără alături de sora ei începe să muncească la ceva care îi făcea plăcere,la ceva care i-a adus succesul fără să vrea acest lucru. Chiar ea spune “În 1919 m-am trezit faimoasă. N-aş fi ghicit niciodată. Dacă aş fi ştiut că voi ajunge faimoasă,aş fi fugit mâncând pământul şi aş fi plâns ca un copil. Ar fi trebuit să fiu inteligentă. Dar sunt sensibilă şi tăcută .”

Anii ’20 au repezentat o perioadă de mari schimbări în ceea ce le priveşte pe femei. A fost perioada în care femeile au primit dreptul la vot în multe ţări vestice,de asemenea,femeile au început tot atunci să ocupe locuri de muncă specifice până atunci bărbaţilor. Iar hainele lui Coco Chanel sunt simbolizate de unele modificări sociale şi politice ale vremurilor acelea.

Cu siguranţă una dintre femeile care au schimbat lumea modei,fiind în top 100 printre cele mai influente personalităţi ale lumii

Femei care au schimbat lumea - Marilyn Manroe (1926-1962)

Sunt multe femei care şi-au dorit sau îşi doresc să fie ca frumoasa şi talentata actriţă americană. Figură foarte cunoscută a Hollywood-ului,plină de strălucire şi faimoasă,tânăra actriţă a jucat roluri de neuitat în filme ca All About Eve,Niagara şi Gentleman Prefer Blondes sau How To Marry a Millionaire.

În 1942 se căsătoreşte cu Jimmy Dougherty,iar când acesta se înrolează în armată în Al Doilea Război Mondial,ea pleacă în California să lucreze la o fabrică de muniţie. Aici îl întâlneşte pe cel care îi va schimba viaţa. Fotograful David Conover devine imediat un mare fan al actriţei şi îi face numeroase poze,iar în scurt timp ajunge pe coperţile marilor reviste americane.

În 1946 divorţează şi începe propriu-zis cariera sa în actorie. Rămâne în istoria celor mai importante femei,care au schimbat lumea,datorită frumuseţii,graţiei şi stilului său urmat de atâtea tinere dornice de faimă din zilele noastre. Sinceritatea ei va rămâne veşnic un model de urmat pentru tinerele de astăzi,care parcă uită că nobleţea stă în lucrurile simple. Chiar diva însăşi lasă cuvinte sincere şi nevinovate:“Sunt bună,dar nu sunt un înger. Păcătuiesc,dar nu sunt diavolul însuşi. Sunt doar o fată mică într-o lume mare,care vrea doar să găsească pe cineva să iubească”.

În 1962,moartea ei prematură a întristat multă lume,dar rămâne printre figurile feminine care au impresionat istoria cinematografică a secolului 20.

Femei care au schimbat lumea - vedete din lumea politică

(1917-1984) a fost prima femeie Prim Ministru a Indiei în trei rânduri consecutive din 1966 până în 1977,apoi din 1980 până la asasinarea ei în 1984. A fost menţinută printre cele mai mari nume de femei din întreaga lumea de BBC în 1999,alături de Maica Tereza,Marie Curie şi Regina Elisabeta I a Angliei.

Crescută într-un mediu foarte intens din punct de vedere politic,căci bunicul ei,Motilal Nehru,a fost un lider naţionalist indian,iar tatăl ei,Jawaharlal Nehru ajucat un rolimportant în mişcarea de independenţă a Indiei,fiind primul Prim Ministru al Indiei Independente.

Şi-a făcut studiile la Oxford,iar când s-a întors înapoi în tară,în 1941,s-a implicat activ în mişcarea de independenţă a Indiei,fiind angajată în guvernul tatălui său. După moartea tatălui ei a devenit destul de repede Prim Ministru,datorită charismei sale,dar mai ales măsurilor sale economice populiste. A încurajat şi promovat productivitatea agricolă şi a adus India la o victorie decisivă în războiul cu Pakistanul,în 1971. În 1974,India a dus la bun sfârşit prima bombă nucleară din ţară,Gandhi având un rol major în fabricarea ei.

Femei care au schimbat lumea - Diana,Prinţesa de Wales (1961-1997)

Prinţesa Diana trebuie trecută şi ea pe lista cu femei care au schimbat lumea. A fost printre cele mai cunoscute figuri ale sfârşitului de de secol 20. Pe parcursul vieţii sale a fost printre cele mai fotografiate persoane,apărând pe coperţile revistelor mai des decât orice altă persoană. În acelaşi timp,este demn de admirat toată munca sa caritabilă,în special cu bolnavii de SIDA.

S-a măritat cu Prinţul Charles în 1981 şi primeşte titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Diana de Wales. A crescut într-o familie de aristocraţi,fiind pasionată de muzică şi balet. Iar când l-a cunoscut pe Charles lucrat part-time ca asistent într-o şcoală de asistente medicale din Londra.

După divorţul de Charles,care i-a adus multiple stări depresive,Diana s-a implicat în numeroase tipuri de acţiuni caritabile. Astfel,în 1987,Diana era printre cele mai cunoscute celebrităţi care s-a fotografiat alături de un bolnav de SIDA. Acest lucru a jucat un rol important în schimbarea atitudinii faţă de boală la nivel mondial.

O altă acţiune foarte cunoscută a acestei femei care a schimbat lumea secolului 20 a fost încurajarea interzicerii minelor. A influenţat închiderea minei din Ottawa.

Cu puţin înainte să moară s-a întâlnit cu Maica Tereza,fiind foarte impresionată. Chiar a declarat că este o “mică,mică Maică Tereza”,iar Maica Tereza a spus despre ea că “Diana este fiica mea”.

Chiar dacă s-au spus multe legate de viaţa ei personală,Prinţesa Diana rămâne o figură foarte populară a secolului 20,datorită faptului că oamenii se identificau cu ea,iar faptul că s-a implicat atât de activ în activităţi caritabile au schimbat definitiv impresia despre personajele regale. Chiar prinţesa însăşi spunea:“Oricine are nevoie să fie valorificat. Oricine are potenţial de a da ceva înapoi,doar să aibă ocazia”. Aceste vorbe demonstrează nobleţea sufletească pe care o avea şi au făcut-o să fie printre cele mai importante femei care au schimbat lumea.



Recente

Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg