Frumoase şi îndrăzneţe, aceste femei au schimbat regulile în lumea circului din secolele trecute
Femeile neînfricate din lumea circului au refuzat să se încadreze în şabloanele delicate în care erau încadrate de societate reprezentantele sexului frumos. Au întrecut aşteptările tuturor şi şi-au forţat propriile limite.
De-a lungul vremii, multe femei şi-au lansat cariere în lumea circului şi au devenit extrem de populare atât datorită curajului lor, cât şi a frumuseţii. Au uimit o lume întreagă şi i-au inspirat pe alţi oameni ai circului prin numerele lor inovatoare şi teribil de riscante pentru ceea ce se prezenta în secolelel al XIX-lea şi al XX-lea.
Katie Sandwina, femeia de oţel
Katharina provenea dintr-o familie de vedete de circ austriace şi a început să-şi demonstreze forţa de la o vârstă fragedă. De-a lungul anilor, fizicul ei s-a dezvoltat uimitor de mult. La adolescenţă, cântărea 187 de kilograme şi avea o înălţime de 1,82 m, ceea ce-i asigura cariera în lumea circului.
În timpul numerelor ei, invita un voluntar de sex masculin pe scenă pentru a-şi încerca puterile cu ea. Cel care o învingea putea câştiga 100 de mărci. Nu a pierdut niciodată vreun concurs de lupte. Într-o noapte, Katie s-a confruntat cu un tânăr pe nume Max Heymann, dominând competiţia, dar pierzându-şi inima. În scurt timp s-au căsătorit. Mai târziu, Heymann şi fiul lor mic se vor lăsa ridicaţi în aer, susţinuţi de unul dintre braţele musculoase ale lui Katie. Unul dintre cele mai bune numere ale ei a fost acela când l-a învins pe Eugene Sandow, un bărbat renumit pentru puterea. În amintirea acelei victorii, Katharina şi-a schimbat numele de scenă în „Sandow”.
Maria Spelterini, faimoasă pentru echilibristică
În iulie 1876, Maria a uimit mulţimile când a traversat cascada Niagara pe o funie care măsura numai 6 cm lăţime. A fost doar prima dintr-o serie de cascadorii în onoarea centenarului SUA. Spelterini a ridicat ştacheta în următoarele zile când sa trecut cascada cu coşuri cu piersici legate de picioare.
Peste o săptămână, a folosit o pungă de hârtie pe care a purtat-o pe cap în timp ce trecea cascada pe funie, legată la ochi. Peste alte 3 zile, a străbătut din nou defileul Niagara, cu gleznele şi încheieturile legate cu cătuşe. De parcă n-ar fi fost suficient, ea a traversat şi drumul înapoi, sărind şi dansând pe toată lungimea de aproape 304 metri a funiei.
Zazel, ghiuleaua umană
Cariera de acrobată a Rossei Matilda Richter, numită Zazel, a început destul de obişnuit. Totul s-a schimbat pentru ea la vârsta de 16 ani. Atunci a făcut un număr în care se furişa într-un tun masiv şi se lăsa aruncată la o înălţime de 70 de metri. Cascadoria a mascat începutul colaborării ei cu mentorul William Hunt. Artificiile au creat iluzia unei explozii, în timp ce Zazel a fost propulsată de un sistem de arcuri ascuns în tun.
De-a lungul timpului, s-a folosit aer comprimat, eliminând o mare parte din riscul la care Zazel se supunea fără frică. În curând, alţi acrobaţi din lume i-au reprodus cascadoria. Zazel a fost constrânsă să renunţe la numerele care tăiau răsuflarea publicului, după ce a ratat plasa de siguranţă şi şi-a fracturat coloana în timpul unui spectacol, dar trucul ei a rămas un element esenţial al spectacolelor de circ.
Annie Oakley, o neîntrecută trăgătoare la ţintă
Regina Victoria şi Kaiserul Wilhelm al II-lea au participat la spectacolele internaţionale în care a evoluat şi Annie Oakley într-un număr special de tir. Şi-a dorit să câştige faima internaţională pentru a strânge banii necesari să-şi ajute mama să achite o ipotecă.
În 1875, l-a depăşit pe faimosul trăgător la ţintă Frank Butler, câştigându-şi celebritate şi afecţiunea lui. Cei doi s-au căsătorit şi au realizat multe numere împreună. El şi-a demonstrat dragostea, permiţându-i să ţintească spre un trabuc pe care el îl ţinea între buze. În 1890, Annie a repetat numărul cu un Colt 45, la Berlin, când trabucul a fost ţinut de nimeni altul decât Kaiserul Wilhelm al II-lea.
FOTO: Shutterstock