Igiena intimă, între mit şi adevăr

1 75172 original jpg jpeg

Chiar şi în ziua de azi, pentru multe femei evită să vorbească deschis despre igiena intimă ori despre probleme ginecologice. Ei bine, acestea sunt subiecte despre care este bine să vorbeşti deschis, mai ales că poţi afla că multe dintre sfaturile pe care le-ai primit de-a lungul anilor nu sunt atât de benefice pentru sănătate.

Igiena intimă are câteva reguli simple,care protejează sănătatea. În caz contrar,o igienă intimă defectuoasă poate provoca probleme de sănătate mai serioase decât ţi-ai închipui. Dar hai să aflăm care sunt cele mai importante reguli de igienă intimă,dar şi să demontăm câteva mituri!

Regula nr 1 – Duşul zilnic şi produsele folosite

Pentru curăţenia zonei intime,medicii recomandă efectuarea unui duş pe zi,precum şi folosirea unui săpun/gel cu PH neutru,produs pe care îl poţi cumpăra fie din farmacie,fie din magazinele cu produse cosmetice. În perioadele delicate din lună,este necesară acordarea unei atenţii deosebite igienei. Evită folosirea şerveţelelor parfumate.

Regula nr 2 – Folosirea hârtiei igienice

Prea intim pentru a fi discutat între intim,metoda de ştergere este importantă pentru menţinerea sănătăţii. Astfel,este bine să foloseşti hârtia igienică dinspre faţă în spate,iar după urinare,cel mai sănătos este să tamponezi zona cu hârtie igienică.

Regula nr 3 – Lenjeria intimă

Ideal este să porţi lenjerie intimă din bumbac 100% şi să eviţi purtarea celei din material sintetic. Bumbacul permite aerarea în zona intimă,pe când materialele sintetice creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor din cauza păstrării umidităţii şi a unei temperaturi mai ridicate. De asemenea,renunţarea la lenjerie pe timpul nopţii este recomandată,mai ales că temperatura în zona intimă creşte şi favorizează înmulţirea bacteriilor .   

Regula nr 4 – Absorbante şi tampoane

În perioadele ciclului menstrual,foloseşte tampoane şi absorbante fără mirosuri/parfumuri ce au potenţial alergen. Dacă eşti adepta tampoanelor interne,schimbă-le la fiecare două ore mai ales dacă fluxul menstrei este mai abundent. Este bine să ştii că acest gen de tampoane,menţinute pentru mai multe ore,se transformă într-un mediu propice dezvoltării bacteriilor. La fel se întâmplă şi în cazul tampoanelor,pe care este bine să le schimbi cât poţi de des. Foloseşte-le,pe cât posibil,pe cele cu înveliş din bumbac.

Regula nr 5 – Curăţarea lenjeriei

În cazul în care faci un tratament pentru rezolvarea unei candidoze vaginale sau a unei vaginite ori a unei infecţii cu trichomonas vaginalis,este bine să eviţi spălarea lejeriei împreună cu alte rufe. De cele mai multe ori,spălatul la 30 sau 400C nu ucide microbii. Aceştia dispar doar dacă foloseşti apa clocotită.

Mituri demontate

Spălăturile vaginale trebuie făcute zilnic

FALS. Vaginul are un sistem propriu de curăţare,tocmai de aceea spălăturile vaginale nu ar trebui făcute zilnic,pentru că nu ar face decât să influenţeze ph-ul florei vaginale,ceea ce ar putea creşte riscul de apariţie a unor afecţiuni vaginale.

Şerveţelele umede sunt mai bune decât cele uscate

FALS. În compoziţia şerveţelelor umede se foloseşte alcool. Folosirea lor regulată determină sterilizarea zonei intime,afectând flora bacteriană. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul şerveţelelor umede cu PH neutru care,folosite în exces,pot determina un dezechilibru al florei.

Doar apă şi ceaiuri pentru igiena intimă

PARŢIAL FALS. Nu este greşit să foloseşti ceaiul de muşeţel pentru igiena intimă,dar nu zilnic. Este important să te asiguri că produsul cosmetic pe care îl foloseşti are un PH neutru,care protejează zona intimă.

Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Sunt foarte mituri care circulă despre igiena intimă şi m-aş bucura ca înainte de a le pune în aplicare,fiecare femeie să ceară o părere avizată la un medic ginecolog. Lipsa de informare în cazul igienei intime poate duce la apariţia unor probleme de sănătate şi,mai mult,poate afecta şi viaţa de cuplu. În timpul menstruaţiei,spălăturile din zona intimă sunt recomandate a fi făcute mai des,tocmai pentru a preîntâmpina înmulţirea bacteriilor. Nu recomand pacientelor spălături vaginale foarte dese pentru că produsele folosite pot influenţa schimbarea ph-ului florei vaginale,iar de aici e doar un pas până la apariţia bolilor. Cele mai frecvente infecţii în zona intimă sunt:candidoza,vaginita bacteriană,chlamydia,trichomoniaza,vaginita.



Recente

Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
image00016 jpeg
shutterstock 2319433843 jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, incendiu California  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2400721851 jpg
Denise Richards  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2304929435 jpg
Iulia Pârlea (2) jpg
Ariana Grande  sursa foto   Shutterstock jpg
Gal Gadot  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, cărți de tarot  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie  Shutterstock jpg
Noua generatie Beta  Sursa foto shutterstock 2400776829 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
Helen Mirren  sursa   Shutterstock jpg
Horoscope 2025 jpg
Snapinsta app 464948287 18472027129028134 4255830698769354764 n 1080 jpg
shutterstock 2174482595 jpg
golden globe jpg