Matematica, prin jocuri şi poveşti

1 58846 original jpg jpeg

Recunosc, nu mă număr printre persoanele care să fi îndrăgit în anii de şcoală matematica. Pur şi simplu nu înţelegeam cum se poate combina acea înşiruire de cifre de pe tablă, pentru a ajunge la rezultatul corect.

Probabil că altfel ar fi stat lucrurile dacă aş fi încercat metoda de predare a Florentinei Berlan,care explică matematica ca pe o poveste.

Fiica,primul elev

Ca orice părinte,Florentina a urmărit îndeaproape rezultatele şcolare ale fetiţei sale şi a ajutat-o la lecţii oricând avea nevoie. „Fiica mea nu mi-a moştenit pasiunea pentru matematică,aşa că am fost nevoită să-i explic noţiunile la care întâmpina dificultăţi,nu prin poveşti,ci prin exemple din viaţa reală pentru a înţelege mecanismul anumitor operaţii“,povesteşte Florentina. Eforturile sale s-au concretizat în note din ce în ce mai mari şi trecerea cu brio a examenelor,fără să fie nevoie de meditaţii suplimentare cu vreun alt profesor. Cel mai dulce moment a fost cel în care fiica sa i-a mărturisit:„ Mamimi-aş dori să fii tu învăţătorul,pentru că de la tine înţeleg tot“ . Următoarea provocare a venit în momentul în care a fost rugată să o mediteze pe fetiţa unor prieteni. „Am făcut doar câteva ore de pregătire cu ea,în care am insistant asupra lucrurilor pe care nu le înţelegea. I-am făcut desene,i-am dat exemple,iar la sfârşitul şedinţei cea mică m-a întrebat când mai vin“. Atunci Florentinei i-a venit ideea să scrie o carte care să-i ajute atât pe copii să înţeleagă mai bine,cât şi pe părinţii care vin obosiţi de la serviciu şi nu au nici răbdarea şi nici priceperea să-şi ajute copiii la lecţii aşa cum şi-ar dori. Şi ce mod mai bun să atragi copiii către o materie nu tocmai uşoară,dacă nu prin intermediul poveştilor,atât de îndrăgite de cei mici?

Poveşti pline de emoţii

Niciun început nu este uşor,iar Florentina a păşit pe acest drum uşor neîncrezătoare. „Mă gândeam ce o să zică lumea,eu,femeie în toată firea,să mă apuc de scris poveşti. Mai întâi mi-am făcut un site şi acolo am început să public primele povestioare,uşor stângace. Reacţiile au fost foarte bune şi m-au încurajat. Am căpătat încredere în mine,am început să inventez poveşti din ce în ce mai complexe şi am descoperit că-mi place la nebunie să scriu“. Poveştile Florentinei nu sunt doar educative,ci şi pline de emoţie şi de culoare,încurajând în acelaşi timp imaginaţia copiilor. Din ele nu lipsesc prinţi şi prinţese,balauri,castele vrăjite sau animale care mai de care mai simpatice,personaje menite să-i atragă pe cei mici pe tărâmul magic al poveştilor,dar care să-i facă să înţeleagă mai uşor o anumită operaţiune matematică. „Am ajuns să primesc chiar cereri de la părinţi prin care ei mă roagă să scriu o poveste pentru o anumită problemă,deoarece copiii lor nu o înţeleg. Chiar şi cadrele didactice mi-au scris că îmi apreciază creativitatea şi modul în care am încadrat o anumită operaţiune matematică într-o poveste “.

Citeşte şi:

5 caracteristici ale oamenilor puternici

Ghiceşte oamenii după forma buzelor

Povestind matematica,încununarea muncii sale

Timpul a trecut,iar Florentina s-a gândit să-şi strângă 10 din cele mai iubite poveşti într-o carte,„Povestind Matematica“. Ea speră că aceasta îi va ajuta pe micii săi învăţăcei să înţeleagă mai uşor tainele matematicii,care să devină în cel mai scurt timp materia lor preferată. Florentina ştie că nu poate schimba modul de predare,dar are o singură dorinţă. „Aş vrea ca măcar o dată pe lună sau atunci când predau o nouă operaţiune matematică,învăţătorii şi profesorii să-şi rezerve 10 minute din timp ca să-mi citească povestea şi aşa vor capta mai uşor atenţia elevilor“încheie Florentina.Recente

pahare   shutterstock 2155428393 jpg
Bradley Cooper si Lea jpeg
Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg