Mituri despre îngrijirea dinţilor în care nu trebuie să mai crezi

1 6 mituri jpg jpeg

Păstrarea unui zâmbet frumos a devenit o prioritate pentru mulţi dintre noi. Căutăm tot felul de remedii pentru albire şi strălucire şi le aplicăm după ureche, fără a ne da seama că putem să ne facem mai mult rău decât bine. Vezi la ce trebuie să fii atentă, atunci când alegi produsele pentru igiena dentară.

Smalţul de un alb strălucitor al dinţilor este un privilegiu dat din naştere doar pentru 5% din locuitorii planetei noastre. Restul de 95% nu se pot baza pe mila naturii. Din fericire, astăzi frumuseţea şi albul dinţilor pot fi obţinute prin metode de albire artificială - cum ar fi, de exemplu, sistemul ZOOM, sistemul BEYOND sau albirea cu laser. Altele, folosite în condiţii casnice, ar trebui mai întâi de toate să fie recomandate de un medic stomatolog. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că există diverse mituri, care ajung de multe ori să înrăutăţească starea dinţilor noştri.

Frecarea dinţilor cu sare îi face mai albi

Această procedură este, în fapt, dăunătoare deoarece granulele de sare sunt foarte abrazive, astfel încât zgârie sau tocesc dinţii şi irită gingia. ,,Pe lângă faptul că efectul obţinut nu este cel dorit, acest obicei este riscant şi pentru sănătate: o parte din sarea folosită la periaj se poate ingera, iar excesul de sare este cunoscut ca având efecte negative asupra organismului”, explică doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Bicarbonatul de sodiu albeşte dinţii

Convingerea că frecarea dinţilor cu bicarbonat este o alternativă bună la spălarea cu pasta de dinţi este, din păcate, extrem de larg răspândită. ,,Deşi bicarbonatul are efect de neutralizare a acizilor, acesta este totodată şi abraziv, nefiind recomandată utilizarea lui în formă pură. Există paste de dinţi care conţin bicarbonat de sodiu, dar de granulaţie foarte mică, alături de extracte de plante, care sunt mult mai indicate pentru îngrijirea dinţilor”, recomandă specialistul ortodont.

Aţa dentară este indicată doar adulţilor

Aţa dentară este indicată şi pentru curăţarea spaţiilor interdentare ale dinţilor de lapte, pentru că smalţul copiilor este foarte sensibil la carie şi pe aceste zone apar cel mai frecvent carii. În plus, pentru a fi mai uşor de folosit de către cei mici, aţa dentară pentru copii are un suport special de plastic (ca o praştie), care să o facă mai uşor de folosit.

Aţa dentară produce spaţii între dinţi

Dacă aţa dentară este foarte groasă şi este împinsă cu putere între dinţi, într-adevăr aceasta poate în timp să lărgească uşor spaţiul interdentar. ,,Rolul aţei dentare este de îndepărtare a resturilor rămase în jurul dinţilor şi gingiilor, pentru a elimina bacteriile dăunătoare şi a menţine dinţii sănătoşi. Atunci când începem să o folosim putem experimenta sângerarea gingiilor, însă după o perioadă scurtă această problemă va dispărea de la sine. Aşadar, folosită cu grijă, fără presiune mare şi într-o variantă mai subţire, vom beneficia doar de efectele pozitive ale folosirii ei”, asigură doamna doctor Mihaela Dan.

Periuţa dentară cu peri duri curăţă mai bine dinţii

Este adevărat că o periuţă dentară cu peri duri poate curăţa mai bine dinţii, însă în acelaşi timp există riscul de a răni gingia, care se retrage cu timpul şi produce sensibilitate dentinară, mai ales dacă este apăsată cu presiune mare, aşa cum se întâmplă cu majoritatea bărbaţilor.

Periuţa cu peri moi este cea mai indicată pentru dinţi

Acest tip de periuţă este folosită de persoanele care au probleme parodontale, însă, din păcate, nu curăţă eficient placa bacteriană foarte aderentă, iar bacteriile rămase pot agrava afecţiunea parodontală. ,,Folosită cu mişcările şi presiunea corecte, periuţa dentară cu peri de duritate medie va curăţa foarte bine dinţii, fiind cea mai recomandată. Nu în ultimul rând, este foarte important ca aceasta să fie înlocuită la fiecare trei - patru luni sau chiar mai devreme, dacă perii sunt uzaţi, deoarece o periuţă de dinţi uzată nu va curăţa eficient dinţii”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Aşadar, dacă anumite sfaturi de îngrijire a dinţilor nu par foarte de încredere, este indicată consultarea părerii unui medic stomatolog înainte de a le urma. În felul acesta ne vom asigura un zâmbet frumos dar, mai ales, sănătos, evitând efectele negative care pot veni odată cu adoptarea unor măsuri incorecte de îngrijire a danturii.Recente

prenume bebelus jpg
Ivanka Trump, Donald Trump sursa  Shutterstock jpg
Ce averi au celebritățile de la Hollywood jpg
actrița Jessica Alba sursa  Shutterstock jpg
Click jpeg
1 printul william shutterstock 1288925734 jpg jpeg
kim kardashian jpg
Olivia Newton John, ultimul mesaj sursa  Shutterstock jpg
Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg