Moscova vs. Kiev. Soţiile oligarhilor ruşi duc dorul magazinelor de lux, în timp ce femeile din Ucraina nasc la metrou şi luptă în război

2 fotojet jpg jpeg

Cele mai mari branduri de modă din lume şi-au închis magazinele din Moscova zilele trecute, lăsându-le pe rusoaicele bogate fără posibilitatea de a-şi completa garderoba de top. În tot acest timp, femeile din Ucraina primesc sfaturi despre cum să folosească arma şi cum să reporteze copiii pierduţi în război, din revistele pentru femei. Două realităţi complet diferite!

Prada, Dior, Louis Vuitton, Gucci şi Fendi se numără printre brandurile de lux care şi-au golit rafturile magazinelor din Moscova începând cu 7 martie, ca urmare a sancţiunilor aplicate Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Străzile populate de lângă Piaţa Roşie erau aproape pustii înainte de Ziua Femeii, lucru fără precedent până acum. Bărbaţii cu bani roiau, în mod normal, prin acele zone din capitala rusă pentru a cumpăra cadouri soţiilor sau iubitelor lor. 8 Martie le-a surprins neplăcut pe rusoaice, având în vedere că soţiile oligarhilor n-au mai putut să-şi primească darurile de lux şi n-au mai putut merge la shopping, ca de obicei, din cauza închiderii magazinelor ca urmare a sancţiunilor primite de Rusia pentru războiul declanşat în Ucraina.

“Ce s-a întâmplat?”, întrebaă o femeie în jur de 30 de ani, care habar n-are de invazia rusească din Ucraina. O altă clientă într-o haină de blană de şinşila s-a răstit la părinţii ei în faţa unui magazin gol, după cum ne informează Daily Mail: “Vedeţi? Am venit prea târziu!” Tânăra venise cu părinţii ca să-i cumpere un cadou de ziua ei de la Jimmy Choo. “Noi unde ne mai facem cumpărăturile acum?”, strigă o altă rusoaică înfuriată de închiderea magazinelor preferate. 

În Ucraina, situaţia e complet diferită.

Fiind în război cu ruşii de două săptămâni, cetăţenii apţi de luptă îşi apără ţara cu preţul vieţii lor. Până şi unele femei au decis să rămână în Ucraina, să-ţi trimită copiii peste hotare ca să fie în siguranţă şi ele să lupte cot la cot cu bărbaţii lor pentru a-i învinge pe invadatori.

Până şi revistele obişnuite, destinate femeilor, au renunţat la sfaturile lor despre relaţii amoroase, modă şi carieră pentru unele practice, care să se potrivească mai mult cu realitatea actuală. Astfel, Marie Claire, Elle şi Vogue au înlocuit trucurile de înfrumuseţare cu subiecte de genul “Ce să faci în caz de contaminare radioactivă”, “Trusă de prim ajutor” şi “Cum să naşti acasă, în timpul războiului”.

Site-ul Vogue, care era până acum plin cu modele pe podium, are ştiri cumplet diferite: “Pericol pentru femei la graniţă. Ce trebuie să ştii şi cum trebuie să te comporţi”, în timp ce Elle îşi sfătuieşte cititoarele “Ce să faci în caz că eşti rănită”.

Bloggerul Anna Bobrovitska a devenit un mare succes cu postarea sa de pe Instagram, în care vorbeşte despre locurile cele mai indicate în care să-ţi pui produsele sanitare şi cum să raportezi un viol într-o zonă de conflict.

Iryna Tatarenko, redactorul-şef al revistei Marie Claire din Ucraina a explicat următoarele: “În primele două zile de război, nu ştiam ce să facem. Dar, când ne-am dat seama de resursele avute, am început să răspundem la întrebările femeilor în această realitate militară în care ne-am trezit. Cititoarele noastre au nevoie de informaţii de la specialişti şi astfel de răspunsuri şi sfaturi nu pot fi găsite pe Google”, a conchis aceasta.

Femeile din Ucraina nasc prin staţii de metrou, fug cu copiii unde văd cu ochii şi trec graniţele ţării fără mâncare şi produse sanitare pentru ele şi copiii lor. Se pare că unele dintre ele cad victime soldaţilor ruşi şi sunt violate de aceştia, iar experţii susţin că vor creşte cazurile de violenţă sexuală asupra lor.

În tot acest timp, cele mai multe rusoaice se preocupă doar de propriul confort şi, manipulate fiind de presa locală, habar n-au de ce se întâmplă în afara graniţelor ţării lor sau, dacă ştiu, nu-şi bat capul cu asta. Mai sunt şi excepţii, femeile din Rusia care protestează împotriva războiului, dar care sunt arestate din cauza asta sau cel puţin riscă aşa ceva, pentru simplul fapt că autorităţile ruse consideră asemenea gest “trădare de ţară”.

Foto - ShuttestockRecente

Bebe Rexha se lupta cu kilogramele in plus Sursa foto shutterstock 2271496475 jpg
Afis LineUp FULL  cu Parteneri  16p9 1920x1080px NVS  Digital RE 8iun png
Arnold Schwarzenegger foto  Shutterstock jpg
Kate Middleton foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
Eva Mendes foto  Shutterstock jpg
actriță pe covorul roșu sursa  Shutterstock jpg
Frica de zbor jpg
angelina Jolie foto  Shutterstock jpg
Vedete care sufera de tulburare bipolara Sursa foto shutterstock 1604341012 jpg
Arnold Schwarzenegger jpg
Copii jpg
3 lucruri pentru care oamenii te judeca atunci cand te vad prima data Sursa foto shutterstock 660620350 jpg
Zodiacul pasarilor Sursa foto shutterstock 2170596575 jpg
Apa oxigenata in ureche jpg
Kim Kardashian, Kanye West sursa  Shutterstock jpg
Regele Charles, Camilla Parker jpeg
Avion jpg
Lisa Bonet, Jason Momoa jpg
Celine Dion foto  Shutterstock jpg