Prima şi ultima noapte în care Regina a părăsit palatul ca să se bucure de libertate. Gestul scandalos pe care l-a făcut

1 regina bun jpg jpeg

Înainte de a deveni Regina Marii Britanii, prinţesa adolescentă a primit permisiunea de a se strecura incognito pe străzile din Londra şi a lua contact direct cu oamenii de rând. Cu ce ocazie s-a întâmplat aşa ceva şi cum s-a simţit Elisabeta atunci?

Au trecut mai bine de 70 de ani de când sute de mii de oameni s-au adunat pe străzi, în întreaga lume, pentru a sărbători marea victorie, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Dar ziua de 8 mai 1945 a fost specială pentru Prinţesa Elisabeta şi din alt motiv – a fost prima şi ultima ocazie cu care a putut merge pe străzi, ca orice muritor de rând, şi s-a bucurat de libertate totală. Ce a ales viitoarea Regină să facă?

Elisabeta avea 19 ani atunci, iar sora ei, Margaret, 15 şi erau amândouă, în acea zi, atât de încântate de vremurile pe care le trăiau, încât s-au dus amândouă la tatăl lor, Regele George al VI-lea şi la mama lor, Regina Elisabeta, pentru a le cere permisiunea să se bucure şi ele alături de popor de victoria mult aşteptată.

Părinţii regali au fost de acord ca cele două prinţese să părăsească Palatul Buckingham, dar cu două condiţii – să facă acest lucru seara, începând cu ora 21, şi să fie amândouă însoţite de un anturaj constituit din nu mai puţin de 16 persoane. Zis şi făcut!

„Eram îngrozite că puteam fi recunoscute”, şi-a amintit Regina ulterior despre seara cu pricina. Elisabeta a purtat o uniformă militară, pentru a nu sări în evidenţă în mulţime. În jurul ei, peste tot oamenii se ţineau de braţe şi mergeau pe străzi „mânaţi de un val de fericire şi uşurare”.

Margaret Rhodes, care făcea parte din anturajul regal al celor două surori, şi-a amintit că Elisabeta a dansat conga în faţa hotelului Ritz, împreună cu toţi cei alături de care se afla. Gestul viitoarei Regine a supărat destule persoane rigide de la acea vreme: „După cum era de aşteptat, n-a fost privit cu prea mare îngăduire asemenea gest”, a completat Rhodes.

O altă însoţitoare de-ale Elisabetei şi-a adus aminte cum „am fost luată pe sus de un ofiţer naval” şi sărutată, în timp ce altcineva şi-a exprimat ulterior uimirea cu privire la toate acele săruturi, îmbrăţişări şi gesturi tandre care aveau loc între oameni simpli şi necunoscuţi pe stradă.

Un alt moment important din acea seară unică a fost când Elisabeta şi Margaret au putut să-i privească pe părinţii lor apărând la balconul Palatului Buckingham şi salutând – pentru a opta oară în acea zi specială – mulţimile. Era pentru prima şi ultima dată când surorile puteau face asta ca simpli privitori, nu ca participanţi.  

Citeşte şi: Ce s-a întâmplat când un străin a intrat în dormitorul Reginei. Ce au vorbit timp de 10 minute?

Obosiţi şi entuziasmaţi, cei care formau grupul regal s-au întors în deplină siguranţă la Palat la miezul nopţii. Noaptea pe care Regina a petrecut-o în oraş, ca simplu cetăţean britanic, a devenit subiectul unui film între timp, denumit A Royal Night Out.

Regina Elisabeta a II-a a recunoscut, ani mai târziu, că întreaga experienţă a fost „una dintre cele mai memorabile nopţi din viaţa mea”.

Foto - Shutterstock, Reoyal Family InstagramRecente

Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg
Linda Evans, din Dinastia, 80 de ani sursa  Instagram, Dinastia jpg
soțiile fotbaliștilor, Cupa Mondială la Fotbal, Qatar sursa  Shutterstock jpg
Un mire a visat la o aparitie unica la nunta lui Sursa imagine shutterstock 117996736 jpg
Shakira cauta bona Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg