Viața Margaretei Pâslaru, interpreta șlagărului „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi‟

Margareta Pâslaru sau „doamna cu ochi albaștri și chip de păpușă‟ a încălzit sufletele cu melodiile ei. Descoperă mai multe despre interpreta șlagărului „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi‟! 

image

Cântăreață cu un timbru deosebit, compozitoare și textieră, actriță, susținătoare a tinerelor talente, dar și a artiștilor care au ieșit din activitate, inițiatoare a unor proiecte caritabile, premiată național, inclusiv la faimosul festival „Cerbul de Aur‟, și internațional. 

Un „Rac‟ cu talent muzical 

Margareta Pâslaru s-a născut sub o stea norocoasă pe 9 iulie 1943, în zodia Racului, în București, debutând la vârsta de 15 ani, la Casa de Cultură Grivița Roșie; la 17 ani a apărut la TV într-o emisiune a lui Valeriu Lazarov, unde a cântat o piesă în limba italiană, „Piccolissima serenata‟. Un an mai târziu, era deja premiată la un concurs de amatori. Primul ei disc, lansat la Electrecord, în 1960, a bătut recordul de vânzări. Deși a studiat pianul și pictura și a făcut balet la clasa Floriei Capsali, ba a fost admisă și la Facultatea de Drept, artista a devenit celebră ca interpretă de muzică ușoară. 

Citește și: Portret. Kate, de la momentul când Will i-a dat papucii până în prezent, când „se simte în elementul ei în sânul casei regale” 

Zeci de compozitori i-au scris piese 

Muzica a ajutat-o mereu să își gestioneze mai bine sentimentele, chiar și pe cele negative, iar cărțile n-au lăsat-o să se simtă singură niciodată. „Cum e oare?‟, „Aripi dacă aș avea‟, „Chemarea mării‟, „Glasul roților de tren‟, „Și tu îmi placi‟, „Singurătate‟, „Nu te vreau‟, „Cine știe‟ și „Două inimi cântau‟ sunt numai câteva dintre cele peste 700 de piese înregistrate, care și acum răscolesc amintirile fanilor și îi transportă înapoi în timp. 

Întrebată de unde îi vine inspirația, Margareta Pâslaru a mărturisit într-un interviu la Radio National FM că nu știe, „pur și simplu mă trezesc dimineața murmurând ceva, murmur prin casă, mă mișc într-un anume fel, simt ritmul, aud cum trebuie să sune și repede sun la studio: Am o piesă!‟ Pe lângă cântecele pe care și le-a compus singură, alți 65 de compozitori au scris pentru ea, printre care nume mari precum Henry Mălineanu, Florin Bogardo, Aurel Giroveanu sau Camelia Dăscălescu.  

Despre șlagărul „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi‟ artista a scris pe blogul său: „Simțeam porunca temperamentului meu vijelios, vulcanic, trezit de Ana Blandiana. În lungi turnee, între spectacole, devoram volume de versuri. Poezia se numea „Cântec‟. Am fredonat refrenul până când am ajuns din nou la pian unde am cizelat întreaga piesă. Apoi am apelat la Mircea Romcescu, al cărui aranjament deosebit a fost înregistrat cu orchestra mare Radio condusă de Sile Dinicu‟. 

În afară de muzică, Margareta Pâslaru a apărut și în filme – „La vârsta dragostei‟, „Tunelul‟, „B.D. la munte și la mare‟, „Veronica‟, „Moartea domnului Lăzărescu‟ și multe altele – a realizat emisiuni la radio și la televiziune și a lansat și volumul „Eu și Timpul‟, publicat la Editura Curtea Veche, pe care l-a descris drept „un minidocumentar al propriilor experienţe‟. 

Vezi și: Cum era Dracula? Informații despre sănătatea, stilul de viață și alimentația sa 

O viață personală împlinită 

Căsătorită din 1968 cu sportivul Gheorghe Sencovici, cu care a avut o relație de cuplu minunată până la moartea acestuia, Margareta Pâslaru s-a mutat în SUA în 1983, împreună cu soțul și fiica ei – moment în care muzica i-a fost interzisă în România comunistă – , dar în 1990 a revenit în țară. În cariera de 65 de ani, mulți români au ajuns să o iubească pe artista cu aspect copilăros și să îi aștepte cu nerăbdare concertele și noile albume – de mulți ani, Margareta Pâslaru își donează mare parte din încasări. Pe cel mai recent – „Timpul nu moare, Margareta Pâslaru 65 de ani în showbiz‟ – l-a scos chiar în primăvara lui 2023, în apropiera vârstei de 80 de ani. Având o pasiune care face oamenii fericiți, nu te pensionezi niciodată, ci o porți mereu cu tine și o dăruiești lumii întregi. Cum spunea într-o intervenție la TVR, „când simți atata iubire, trebuie să o returnezi cumva și asta se întâmplă prin muzică.‟  

Sursă foto: Arhivă



Recente

MAGIC IN THE AIR jpg
Hailey Bieber jpg
Tom Cruise i a interzis lui Nicole Kidman 1  foto   Shutterstock jpg
Ryan Reynolds și Blake Lively jpeg
Esta TerBlanche  foto   Shutterstock jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Kate Middleton jpeg
Care sunt complexele tale fizice in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 526923172 jpg
Chitaristul trupei The Rolling Stones jpg
Jessie J jpg
Kim Kardashian, copii jpeg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
Brigitta Gheorghe, de la muzica la arta culinara 1  Sursa foto arhiva personala jpg
Barbosu  Sursa foto arhiva personala jpg
The Simpsons  foto   Imdb jpg
Mirosuri pe care cainii le resping jpg
Spune mi zodia ta si vei afla ce nuanta de ruj te pune in evidenta  Sursa foto shutterstock 2477758069 jpg
loialitate jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial  Sursa Foto   Shutterstock jpg
caine jpg