VIDEO Starurile ar putea accelera vaccinarea contra COVID? Efectul Elvis şi decizia radicală a lui Jennifer Aniston

2 e jpg jpeg

Pandemia globală este departe de a fi terminată, iar mulţi consideră vaccinarea contra COVID-19 un atac asupra libertăţii lor sau un risc pentru propria sănătate. Discuţiile în cotradictoriu au împărţit membrii unor familii în tabere şi au separat prieteni de-o viaţă. Recent, Jennifer Aniston, a afirmat că se va distanţa de prietenii care refuză să se vaccineze.

Ezitarea în faţa vaccinului, mai ales în SUA nu este nouă. Cu zeci de ani în urmă, virusul poliomielitei a fost una dintre cele mai temute boli. Realizarea unui vaccin împotriva poliomielitei a fost primită cu bucurie de unii, dar un lot timpuriu de vaccin a fost fabricat incorect, ducând la paralizie sau deces. Când s-a reluat programul de vaccinare, mulţi au ezitat să primească vaccinul, în special în cazul adolescenţilor.

Oficialii americani din domeniul sănătăţii au avut nevoie de ajutor din partea celebrităţilor pentru a încuraja publicul să se vaccineze. Elvis Presley, la doar 21 de ani, s-a lăsat filmat şi fotografiat în timp ce se vaccina împotriva poliomielitei. Se întâmpla în octombrie 1956, în culisele emisiunii televizate „Ed Sullivan Show”.

Efectul Elvis

Publicul ţintă al lui Elvis consta în adolescenţi şi tineri care credeau că nu riscă boala mortală. Fotografiile vaccinării lui Elvis au fost difuzate în ziare în toată ţara chiar a doua zi după vaccinare. Oficialii spun că procentul de adolescenţi care au primit în cele din urmă vaccinul împotriva poliomielitei a crescut de la 6% la aproape 80% în 6 luni după promovarea lui cu ajutorul lui Elvis. Impactul gestului său a fost suficient de semnificativ pentru a fi numit „efectul Elvis”.

Există vreo celebritate care ar putea avea azi acelaşi impact ca Elvis?

O mulţime de staruri au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19. Dolly Parton a contribuit la finanţarea vaccinului Moderna şi a primit vaccinul în mod public. Toţi foştii preşedinţi şi soţiile lor au fost vaccinaţi împotriva virusului. Pe lista persoanelor publice care au fost vaccinate s-au mai aflat şi Papa, Dalai Lama, Regina Marii Britanii.

Totuşi, experţii în sănătate nu se aşteaptă la un „efect Elvis” de această dată. Sunt de părere că persoanele ezitante sunt mult mai predispuse să se vaccineze dacă aud mesajul de la propriul lor medic, de la un preot sau de la un alt membru de încredere din propria comunitate. Vedete de renume, ca Beyoncé sau LeBron James ar putea avea un impact asupra ratelor de vaccinare, în special în rândul tinerilor.

Jennifer Aniston are propriul mod de a convinge: ameninţă să rupă legătura cu amicii nevaccinaţi

Deşi Hollywood-ul este considerat un loc care încurajează libertatea de alegere, mulţi artişti demonstrează contrariul. În general, avem acele vedete care vorbesc public despre opţiunile lor politice şi au diverse opinii referitoare la progresele medicale.

În prezent, mai mult ca oricând, oamenii vorbesc despre aceste poziţia lor faţă de vaccinare, deoarece lumea de la Hollywood încearcă să lucreze şi pentru aceasta companiile de producţie încep să solicite vaccinarea obligatorie.

Jennifer Aniston este una dintre vedetele care au vorbit recent despre vaccinarea contra CIVID-19. Actriţa ştie foarte bine cum a afectat pandemia filmările. A lucrat în conformitate cu protocoale stricte pentru a evita îmbolnăvirea. Actriţa consideră atât de importantă vaccinarea, încât este dispusă să-şi piardă prietenii nevaccinaţi pentru asta.

Într-un interviu recent pentru publicaţia „InStyle”, actriţa a dezvăluit că pandemia a făcut-o să reconsidere multe lucruri despre viaţa ei: „Au fost atât de multe lucruri bune şi atât de multe lucruri rele care s-au petrecut în acelaşi timp. A fi inactiv nu este de preferat. Există încă un grup mare de oameni care sunt fie anti-vaccin, fie pur şi simplu nu urmăresc faptele. Este păcat. Am pierdut câţiva oameni care au refuzat vaccinul şi este regretabil. Cred că este obligaţia morală şi profesională a oricui să se informeze corect.”

Aniston spune că multe dintre punctele care îi fac pe oameni să se îndoiască de subiectul vaccinurilor sunt doar produsul paranoiei şi dezinformării: „Este complicat, deoarece toată lumea are dreptul la opinie, dar multe dintre opinii nu sunt bazate pe altceva decât pe frică şi propagandă”.