Kitul de supravieţuire în caz de cutremur: ce trebuie să conţină

1 shutterstock 671905105 jpg jpeg

Problema unui cutremur devastator se ridică de mai mulţi ani în România. În contextul pandemiei de coronavirus, a restricţiilor încă valabile şi a procedurilor speciale din spitale, un asemenea scenariu ar fi cu adevărat catastrofal. Totuşi, e bine să ştii că salvarea depinde chiar de tine, mai ales dacă ai un kit de supravieţuire în caz de cutremur.

Probabil că unii dintre noi s-au aflat uneori în situaţii extreme, pe care le-au gestionat mai mult sau mai puţin bine. În astfel de situaţii, e în natura umană să rămâi blocat şi să nu ştii ce să faci mai întîi: să te îmbraci, să te adăposteşti, să fugi, să iei copilul, actele, banii?

Prezenţa de spirit e importantă, dar de multe ori nu e suficientă. De aceea, în cazul unui seism major - despre care experţii spun că e iminent în următoarea perioadă - e bine să ai câteva obiecte care pot face face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Iar asta e valabil pentru orice catastrofă naturală.

În unele ţări, aceste truse sunt obligatorii prin lege, dar nu şi în România. Dar specialiştii recomandă ca ele să existe în fiecare locuinţă. Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgenţă în caz de cutremur, avertizează IGSU (Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă).

Dacă sunteţi acasă,trebuie stabilite următoarele aspecte: din ce tip de structură este realizată locuinţa, dacă va oscila mai mult sau mai puţin la cutremur, unde există pereţi despărţitori şi pereţi de rezistenţă, tencuieli goase şi ornamente care pot cădea, mobilier suprapus de care trebuie să se ferească, ce surse de incendiu există (sobă, aragaz). 

Ce conţine kitul de supravieţuire 

Fiecare membru al familiei trebuie ştie ce să facă acasă, la şcoală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separaţi unul de celălalt. Stabiliţi un loc de întâlnire, în care toată familia să ştie să ajungă.

Rezerva sau rucsacul pentru situaţii de urgenţă trebuie să conţină diverse alimente şi obiecte.

- apă (2 litri/pe zi/persoană) - alimente uşoare şi neperisabile, biscuiţi, batoane energizante, conservă - trusă de prim ajutor (bandaje, alcool sanitar, plasturi, analgezice, antiseptice, medicamente prescrise, în caz că suferiţi de boli cronice) - pătură - lanternă cu baterii (în caz că nu mai puteţi folosi lanterna telefonului) şi fluier. Ambele sunt extrem de importante în cazul în care aţi putea fi prinşi sub dărâmături, pentru a putea emite flashuri luminoase, pe care salvatorii să le vadă noaptea şi pentru a fluiera în cazul în care sunteţi prea epuizat ca să strigaţi. - articole de igienă personală: săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică; - câteva haine strict necesare Verificaţi periodic kitul pentru a vedea data de expirarae a alimentelor şi medicamentelor şi înlocuiţi bateriile.

Pregătirea şi educaţia preventivă în caz de cutremur contribuie semnificativ la salvarea de vieţi, la reducerea panicii şi dezorganizării.  Nepregătirea poate produce mai multe pagube decât seismul în sine.

FOTO SHUTTERSTOCKRecente

Obiceiuri care afectează sănătatea tractului urinar jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg