Campanie de informare despre cancerul intestinului gros

1 74319 original jpg jpeg

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer organizează duminică, 30 martie 2014, o caravană de informare despre cancerul intestinului gros.

Evenimentul va avea loc în parcul Herastrău,intrarea Charles de Gaulle,între orele 11:00 şi 16:00 şi este desfăşurat împreună cu ziarul Adevărul,ziarul Click! şi revistele Click! pentru femei şi Click! sănătate.

În cadrul acestei acţiuni,cei interesaţi vor putea afla direct de la medici şi personalităţi publice informaţii despre pericolul pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros,cât şi despre simptomele şi metodele de prevenţie şi diagnosticare precoce a acestei bolii. În acest an s-a alăturat campaniei medici oncologi şi Florentina Opriş,specialist recunoscut în nutriţie,sport şi frumuseţe,autoare a numeroase lucrări în domeniu.

Luna martie este Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros,ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi Liga Română de Cancer continuă,pentru al treilea an consecutiv,seria de acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer şi la simptomele sale,modalităţile de prevenire şi diagnosticare precoce.

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea,este recomandat ca toţi cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale incriminate pentru creşterea numărului de cazuri de canceral intestinului gros este atitudinea generală a publicului. „Sunt onorată şi fericită că particip la acest eveniment atât de important pentru noi toţi! Sperăm ca prin aceste acţiuni să creştem notorietatea acestui pericol groaznic,care este cancerul intestinului gros,şi să îndemnăm cât mai mulţi oameni să meargă la control şi să adopte cu tot sufletul un stil de viaţă sănătos!”,ne-a declarat specialistul în  frumuseţe şi dietă,Florentina Opriş.

Citeşte şi:

Cancerul colorectal,una dintre cele mai întâlnite afecţiuni în România

Simptome care ar putea anunţa un cancer

„Este imperios necesar ca toată populaţia României să fie conştientă că,după o anumită vârstă,controlul la medic nu mai este o opţiune,ci o necesitate pentru a avea o viaţă sănătoasă şi longevivă. Mai ales în cazul cancerului de colon,aceste controale sunt vitale. Lăsaţi ruşinea,jena sau frica la o parte,viaţa are prioritate!”,a declarat Dr. Oana Ingrid Mesinschi-Spitalul Colţea.

Campania  de informare,organizată în acest an de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer,se bucură de o imagine cu un impact vizual puternic,care este afişată pe panouri outdoor în Bucureşti,Iaşi,Braşov şi Cluj,precum şi pe autobuzele RATB de pe liniile:104,123,330,313 si 331. Totodată,în această lună se difuzeaza şi un spot de informare pe Radio România Actualităţi,Radio Iaşi,Radio Cluj şi Radio Bucureşti.

Ce este cancerul intestinului gros?

Intestinul gros este alcătuit din colon şi rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subţire ajung în intestinul gros,un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa şi substanţele minerale din bolul alimentar şi elimină materiile reziduale,denumite scaun sau materii fecale. Prima porţiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numeşte colon,iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă,care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal,dar poate creşte,străbătând în întregime acest perete.

Conform celor mai recente date Globocan 2012,cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea în randul celor mai frecvente forme de cancer,atât în rândul femeilor,cât şi al bărbaţilor,în ţara noastră. Datele privind incidenţa acestei boli în România arată că 10 256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer,iar 5675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Simptomele cancerului intestinului gros

Semnele şi simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantităţi microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

  •  Sângerare rectală (scaun cu sânge)
  •  Modificarea tranzitului intestinal
  •  Dureri sau crampe abdominale
  •  Anemie fără o explicaţie
  •  Scăderea inexplicabilă în greutate
8da651806f39ce08fb78a0eeeb9e3f6f jpg jpeg