Cum reduci tensiunea arterială

1 68616 original jpg jpeg

Când tensiunea arterială are valori de peste 140/90, se instalează hipertensiunea. Potrivit ultimelor statistici, peste 40% dintre români suferă de această afecţiune. Netratată, poate duce la infarct, la accident vascular cerebral sau chiar la orbire.

Dacă boala este la început,câteva schimbări în modul de viaţă şi în alimentaţie vor face ca tensiunea să revină la normal,în câteva săptămâni. În stadiile avansate,este nevoie şi de tratament medicamentos,recomadat de medicul cardiolog,la care se adaugă,bineînţeles,un stil de viaţă sănătos.

Redu consumul de sare

Medicii îi sfătuiesc pe cei care suferă de hipertensiune arterială să consume cât mai puţină sare. De aceea,evită cât poţi alimentele care pot ascunde sarea,precum unele sortimente de biscuiţi,supele la plic,conservele,dar şi unele dulciuri. Şi renunţarea la fumat te va ajuta.

Nicotina pe care o conţin ţigările stimulează producerea de adrenalină în corp,ceea ce duce la creşterea tensiunii. Nu numai sarea este un pericol pentru hipertensivi. Trebuie,de asemenea,să elimini din farfurie mâncărurile bogate în grăsimi şi să mânânce mai multe fructe şi legume.

Mişcarea,de ajutor

Şi exerciţiile fizice,făcute cu regularitate,ajută la reglarea tensiunii arteriale. Nu te apuca însă de sport fără să te sfătuieşti cu un medic specialist. Ţine cont că şi 10 minute de mers pe jos moderat,pe jos,ajută la normalizarea tensiunii. Hipertensiunea este în strânsă legătură cu silueta,afectând mai mult persoanele obeze. De aceea,cei care suferă din cauza obezităţii trebuie să se apuce de un regim de slăbit.

Potrivit unui studiu,cei care slăbesc mai mult de 4,5 kg reuşesc să reducă tensiunea arterială. Şi grăsimea din jurul taliei trebuie redusă,dacă circumferinţa depăşeşte 102 cm la bărbaţi şi 89 la femei,spun medicii.

Elimină sursele de stres

Ultimul lucru de care are nevoie o persoană hipertensivă este stresul. Aşadar,este recomandat tuturor pacienţilor să evite certurile,să încerce pe cât posibil să se gândească la grijile cotidiene. Este important să descopere o activitate care îi ajută să se relaxeze:poate fi muzica preferată sau citirea câtorva pagini din cartea preferată.

INFO

Unul-două pătrăţele de ciocolată neagră,cu un conţinut de cacao de cel puţin 70%,consumate zilnic,ajută la scăderea tensiunii arteriale.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Nicu Găinoiu,medic primar cardiolog,Spitalul Sanador,Bucureşti

Hipertensiunea arteriaă se clasifică în gradul I /uşoară (140-160/90-100mmHg),gradul II/ medie (160-180/100-110 mmHg) si gradul III/severă (>180/110mmHg). Majoritatea cazurilor sunt cu predispoziţie genetică de apariţie  (transmitere parentală),dar există şi alte cauze ale acesteia (de exemplu boli endocrine şi boli renale) Bolnavul necesită evaluare cardiologică completă (analize,ECG,ecografie cardiacă),în funcţie de care se stabileşte strategia terapeutică.Tratamentul bolnavului hipertensiv are două componente:una igieno-dietetică şi alta medicamentoasă.