Efectele fumatului asupra tenului

1 70491 original jpg jpeg

Fumatul accelerează îmbătrânirea pielii şi dă un aer nesănătos tenului. La 35 de ani, arăţi ca la 45. Din fericire, anumite efecte sunt reversibile dacă renunţi la acest obicei dăunător.

Efectele fumatului asupra tenului:îmbătrânire prematură

Cu vârsta,pielea îşi pierde din elasticitate,din grosime – iar anumiţi factori pot contribui la accelerarea îmbătrânirii. Tutunul este unul dintre ei,la fel şi expunerea excesivă la soare sau obiceiuri alimentare nesănătoase.

Efectele fumatului asupra tenului:  femeile sunt mai afectate

Statisticile arată că femeile sunt mai afectate de tabagism decât bărbaţii,în ceea ce priveşte amploarea fenomenului de îmbătrânire cutanată. Efectele negative depind şi de vârsta persoanei,de numărul de ani de când fumează şi de cantitatea de ţigarete fumate pe zi.

Efectele fumatului asupra tenului:cum arată „tenul de fumător”

Catacteristicile tenului unei persoane care fumează sunt uşor de recunoscut:tegumente palide,terne,colorate nesănătos (cu nuanţe de gri). Toate acestea sunt cauzate de vasoconstricţie – fumatul duce la micşorarea diametrului vaselor de sânge,ceea ce înseamnă că tegumentele sunt irigate mai puţin,deci primesc mai puţine substanţe nutritive şi oxigen.

Efectele fumatului asupra tenului:apariţia ridurilor profunde

O altă caracteristică sunt ridurilelungi,profunde,care brăzdează chipul fumătoarelor. Fumul de ţigară irită pielea – iar stratul ei superficial se îngroaşă,ca o modalitate de apărare,ceea ce favorizează apariţia ridurilor. În plus,gestul de a „trage” din ţigară solicită în mod constant anumite grupe musculare,ceea ce iarăşi favorizează apariţia ridurilor în anumite zone ale feţei (în jurul buzelor). În plus,substanţele toxice inhalate frânează producţia de colagen şi de elastină,proteinele care dau fermitate şi strălucire pielii.

 Efectele fumatului asupra tenului:fenomene reversibile

Dacă nu fumezi de mult timp şi dacă te-ai hotărât să te laşi,efectele pozitive se vor vedea în scurt timp. Tenul tău capătă luminozitate,şi chiar dacă ridurile nu vor mai dispărea,formarea lor va fi încetinită.