Tipuri de anticoncepţionale. Alege-l pe cel care ţi se potriveşte

1 74728 original jpg jpeg

Pilulele anticoncepţionale orale combinate sunt o metodă de contracepţie ce conţin hormoni care împiedică sarcina, fiind una din metodele pe termen lung. În acest articol vorbim despre diferitele tipuri de anticoncepţionale.

Pastilele anticoncepţionale conţin doze mici de hormoni, estrogen şi progesteron, şi mimează acţiunea hormonilor naturali din organismul feminin.

Ce fac mai exact aceste medicamente în corpul feminin? Ele previn eliberarea ovulelor din ovare,adică împiedică formarea ovulaţiei şi influenţează implantarea uterină şi îngreunează mobilitatea spermatozoizilor. Când luaţi anticoncepţionale,sângerările menstruale în timp ce se ţine tratamentul nu trebuie să existe,ci doar atunci când se face pauza lunară. Acesta este un ciclu menstrual normal şi stabil.

Tipuri de anticoncepţionale – diferă în  funcţie de cantitatea de estrogen din pilule

Sunt mai multe tipuri de pilule contraceptive pe piaţă,iar înainte de a începe un tratament,aveţi nevoie de consult de specialitate. În funcţie de doza de etinilestradiol (estrogen) din compoziţia lor,aceste pot fi normodozate (50 mg),minidozate (30 mg) sau microdozate (20 mg). Iar în fucnţie de proporţia dintre etinilestradiol şi progesteron conţinute în pilule,aceste pot fi monofazice,bifazice sau trifazice.

Cele mai multe dintre pilulele de pe piaţă sunt monofazice,adică eliberează aceeaşi cantitate de estrogen şi progesteron pe durata de administrare de 21 de zile a pilulei. Apoi,urmează o pauză de 7 zile şi se reia tratamentul după aceea. Acest tip este preferat de cei mai mulţi doctori,deoarece sunt eficiente,se administrează uşor şi au efecte secundare reduse. În funcţie de componenta progesteronică,se face şi alegerea pilulei monofazice.

Când vine vorba de tipuri de anticoncepţionale, trebuie să ştiţi că anticoncepţionalele bifazice sunt administrate tot pe perioadă de 21 de zile cu 7 zile pauză. Diferenţa este că pe măsura avansării ciclului,creşte şi concentraţia de progesteron. Dar,nu există dovezi că acestea ar fi mai avantajoase pentru sănătatea femeii. Eficienţa şi tiparul sângerării se asemănă cu cel al pilulelor monofazice,dar acestea pot fi administrate şi femeilor care elimină sânge în afara ciclului menstrual atunci când iau pilule monofazice.

Pilule trifazice diferă de celelalte deoarece dau naştere la trei concentraţii diferite de progesteron. Important de ştiut,femeile care folosesc acest tip de anticoncepţionale trebuie să le ia în ordinea corectă.

Tipuri de anticoncepţionale – pilulele monofazice,bifazice şi trifazice şi eficienţa lor

Eficienţa tipurilor de anticoncepţionale depinde de persoana care le utilizează. Ele sunt eficiente în proporţie de 99,7% din cazuri. Cu toate acestea,dacă nu sunt administrate corect,în primul an,incidenţa apariţiei sarcinii este de una la o sută de femei. De altfel,pilulele se prescriu şi persoanelor cu diferite afecţiuni ale ovarelor (precum ovare polichistice) sau dereglări de menstruaţie.

Pentru a afla ce tipuri de anticoncepţionale vi se potrivesc este nevoie de un consult de specialitate la medicul ginecolog şi medicul endocrinolog. De asemenea,anumite analize trebuie efectuate înainte de începerea administrării pilulelor. Aproape toate tipurile de anticoncepţionale se administrează începând cu prima zi de ciclu,continuând timp de 3 săptămâni cu o pilulă pe zi la aceeaşi oră. Folia conţine 21 de pastile şi se face pauză pentru ciclul menstrual. Există şi pilule care conţin 24 de pilule active şi 4 inactive,astfel că nu se întrerupe administrarea lor.

Află mai multe despre cele 10 lucruri interzise când iei anticoncepţionale accesând acest link.