Fumătoarele au şanse mai mici de a rămâne însărcinate

poţi rămâne însărcinată dacă iei anticoncepţionale jpeg

Şansele de concepere a unui copil pot scădea cu până la 40% pentru femeile care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi.

Mai mult,femeile care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi şi care urmează o procedură de fertilizare în vitro au şanse de succes de doar 15%,faţă de cele nefumătoare,cu şanse de 23%.

“ Organismul femeilor este mai afectat decât cel al bărbaţilor de expunerea la nicotină,iar capacitatea femeilor de a procrea este în topul funcţiilor afectate negativ. Scăderea nivelului de estrogeni cauzată de fumat este responsabilă de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumătoare. Fumătoarele care ajung la 20 de ţigări pe zi,cu cel puţin 15-20 de ani de istoric al fumatului,pot experimenta deopotrivă amenoree secundară şi instalarea precoce a menopauzei. Mai mult,femeile care fumează vor rămâne însărcinate mai greu.", a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional "Stop Fumat".

Unul dintre motivele care duce la creşterea riscului infertilităţii este acela că fumatul are un impact negativ asupra sistemului vascular,ceea ce duce automat la scăderea şanselor de implantare a ovulului în uter. De asemenea,fumatul scade şi nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulaţiei.

Un studiu realizat în Danemarca pe un eşantion de peste 11 mii de femei arată că cele care fumează între 5 şi 9 ţigări pe zi au un risc de 1,8 ori mai mare să aştepte conceperea unui copil o perioadă mai mare de 12 luni decât nefumătoarele.