Ce este şi cum se prepară balik ekmek, o celebră mâncare stradală din Istanbul

1 shutterstock 618901364 jpg jpeg

Istanbul este unul dintre oraşele cu cea mai bună mâncare stradală, mereu proaspătă şi apetisantă. Mirosurile te îmbie pe orice stradă, iar dacă de kebab şi donner a auzit (şi înercat) tot românul, balik ekmek e mai puţin cunoscut, dar de neratat dacă faci o vizită în Istanbul.

Balik ekmek este unul dintre cele mai bune preparate de street food din întreaga lume. În traducere, balik ekmek înseamnă peşte-pâine şi este exact aşa cum îi spune numele: o bucată generoasă de franzelă albă şi pufoasă (celebra pâine turcească foarte populară imediat dpă Revoluţie), care adăposteşte în interior un file de macrou fript pe plită. Câteva legume vor completa sandvişul: salată verde şi ceapă, precum şi mult suc de lămâie. Se serveşte repede şi fierbinte, la fel ca micii din Obor.

Balik ekmek poate fi mâncat în multe locuri din oraş, dar în portul Eminonu există foarte multe restaurante şi terase care servesc numai acest preparat. Mereu pline cu localnici şi turişti, aceste locante vând sute sau chiar mii de astfel de sendvişuri pe zi, în funcţie de ziua săptămânii şi perioada anului. 

stanga
dreapta
2 shutterstock 1543851170 jpg jpeg
5 shutterstock 1523044145 jpg jpeg
4 shutterstock 76978117 jpg jpeg
6 shutterstock 729290785 jpg jpeg

Încă din anii ʼ60, pescarii care-şi ancorau bărcile în Cornul de Aur preparau pe loc captura zilei şi o vindeau direct clienţilor. Adică peşte şi pâine, învelite într-o bucată de ziar. În prezent, din cauza pescuitului excesiv şi a poluării, macroul a devenit o specie pe cale de dispariţie în apele Istanbulului, astfel că peştele este importat.

Astăzi, peştele e importat din Norvegia, după cm mărturisesc chiar angajaţii localurilor din port. Acest lucru le permite restaurantelor să vândă sandvişurile la un preţ rezonabil: 20 de lire turceşti (aproximativ 10 lei).

Iată cum poţi prepara acest delicios sendviş la tine acasă

Ingrediente

  • 4 fileuri macrou
  • 4 demibaghete
  • ½ salată verde (sau iceberg)
  • 1-2 cepe albe
  • 1 linguriţă sumac
  • sare
  • piper
  • Sucul de la 1 lămâie

FOTO Shutterstock