Desert de post. Prăjitură cu salam de biscuiţi şi glazură de cacao
Sunt multe nume pentru salamul de biscuiţi: rulou de biscuiți cu cacao, desert de salam, prăjitură cu salam, cârnat cu biscuiţi, dar există o singură descriere: bucurie simplă. Dacă adaugi un blat şi o glazură de cacao, vei obţine o prăjitură deosebită, care este permisă şi în post.
Cacao, biscuiţi, nuci crocante – ce poate fi mai bun decât această combinaţie simplă? Îţi propunem un desert pe care îl poţi face din câteva ingrediente pe care le ai la îndemână în casă.
Salamul de ciocolată este un desert italian popular, unde este cunoscut sub numele de salame di cioccolato sau salame dolce. Este la fel de comun în Portugalia, Sicilia și Rusia, unde este cunoscut sub numele de salame de chocolate, salame turco și shokoladnaya kolbasa.
În toate variantele sale, rulada dulce își datorează numele formei sale care arată ca salamul, care este doar un desert cu nuci, cu glazură de cacao sau acoperit cu zahăr pudră.
Ingrediente pentru şase porţii
Pentru blat:
250 ml apă
1 vârf de cuţit sare
60 ml ulei
2 linguri cacao
1 cană zahăr
1 plic praf de copt
300 g făină
Pentru umplutură:
500 g biscuiţi
300 g nuci
1 lingură gem
50 g stafide
150 ml apă
50 g cacao
1 plic zahăr vanilat
esenţă de rom, după gust
Te-ar mai putea interesa: Prăjitură cu griş. Cum s-o prepari dacă ţii post
Pentru glazură:
4 linguri zahăr pudră
2 linguri cacao
1 linguriţă ulei
2 ½ linguri apă clocotită
Cum să faci prăjitură cu salam de biscuiţi
Laşi stafidele la hidratat o jumătate de oră. Pentru blat, amesteci apa, sarea şi uleiul. Separat, combini cacaua, zahărul, praful de copt şi făina pe care le înglobezi treptat în amestectul lichid. Pui compoziţia într-o tavă de chec, tapetată, pe care o introduci în cuptor pentru 30 de minute.
Pentru umplutură, macini un sfert din cantitatea de biscuiţi, iar pe restul îi rupi în bucăţi. Prăjeşti nucile zece minute, apoi le zdrobeşti. Amesteci zahărul cu apa pe foc mic până când se topeşte zahărul.
Vezi şi: Bomboane cu biscuiţi şi fulgi de nucă de cocos
Dai deoparte şi adaugi cacaua, stafidele scurse, gemul, biscuiţii, nucile şi omogenizezi. Pui blatul pe o folie alimentară, apoi îl acoperi cu compoziţia de biscuiţi. Înfăşori totul în folie şi formezi un rulou pe care îl dai la rece.
Pentru glazură, topeşti zahărul, apoi adaugi cacaua, uleiul şi apa. Amesteci viguros şi adaugi glazura peste prăjitură după ce îndepărtezi folia şi o aşezi pe un platou.
FOTO: Shutterstock