Reţete de post din Bucovina

1 61500 original jpg jpeg

Obişnuieşti să ţii postul, an de an, şi vrei să ştii ce să mai găteşti zilele astea? Iată trei reţete gustoase din Bucovina, care te vor convinge numaidecât!

Reţete de post din Bucovina-Borş de sfeclă cu tăiţei

Ai nevoie de:

2 cepe medii

2 morcovi

1 păstârnac

½ ţelină

1 ardei gras verde

3 sfecle micuţe

ulei

1 legătură de pătrunjel

1/1 l borş

1 conservă bulion (mică)

2 cartofi

1 ceşcuţă de tăiţei

sare

3 l apă

aaeb57c2ffc6cc789bceebd7cf5023d8 jpg jpeg

Cureţi legumele şi le tai după preferinţă. Căleşti în puţin ulei ceapa şi apoi adaugi şi morcovii.

După câteva minute adaugi şi restul legumelor,puţină sare şi bulionul,amesteci bine şi acoperi cu 1,5 l de apă fierbinte (încălzită separat). Laşi să fiarbă 20 minute,după care pui în oală şi cartofii cartofii şi completezi cu restul de apă (tot fierbinte – 1,5 l).

Sfecla dată prin răzătoare se adaugă şi ea după 10 minute şi,ulterior,borşul fiert separat. Mai potriveşti de sare şi laşi să dea câteva clocote. Când este gata,dai de pe foc şi adaugi pătrunjelul tăiat mărunt.

Reţete de post din Bucovina-Sarmale cu ciuperci (hribi)

700 g ciuperci

1,5 kg de varză

1 ceapă micuţă

100 g orez

bulion (după preferinţă)

cimbru

sare

piper

cf4bba80beef794fe88d4d6d6ec9e011 jpg jpeg

Cureţi şi tai mărunt ciupercile şi le căleşti în puţin ulei.

Căleşti şi ceapa şi apoi o combini cu ciupercile. Pui şi orezul,cimbrul,bulionul,sarea şi piperul şi amesteci bine. Laşi să se călească un pic împreună apoi dai de pe foc.

Cu amestecul obţinut umpli foile de varză şi faci sarmalele,pe care le pui la fiert. Laşi să fiarbă,iar spre sfârşit le poţi pune un pic şi la cuptor (20-30 minute).

Reţete de post din Bucovina-Zacuscă

Ai nevoie de:

1 kg morcovi

1 kg ceapă

1 kg ardei gras

1 kg gogoşari (sau ardei capia)

2 kg vinete

1 kg ţelină

1 l ulei

800 g bulion

3824751b1a7d1fa511bfca63aa5a5f61 jpg jpeg

Cureţi,speli şi dai prin răzătoare ţelina şi morcovii. Toci mărunt ceapa,ardeii şi gogoşarii,iar vinetele le coci,le cureţi de coajă şi le laşi la scurs. Când sunt gata,le toci şi le amesteci cu ulei.

Căleşti ţelina împreună cu morcovii şi ceapa cu ardeii şi gogoşarii. Când sunt gata toate,le laşi la răcit,apoi le pui într-o oală mare şi le amesteci cu bulionul şi puţină apă.

Amestecul obţinut îl dai la cuptor,la foc mic,până vezi că uleiul s-a ridicat la suprafaţă. Când este gata,pui zacusca în borcane,fierbinte,şi le sterilizezi în cuptor,30 de minute.