Dacă faptul că ai lăsat umbrela deschisă, pentru a se usuca în colţul holului, te face să te simţi uşor neliniştită, să ştii că nu eşti singură. Când vine vorba despre lista cu presupuşii aducători de ghinion, umbrela ocupă loc fruntaş, alături de oglinzile spate şi de pisicile negre. Deşi originea superstiţiei nu este cunoscută, există câteva teorii principale despre când a apărut şi de ce.

Totul a pornit de la umbrelele din pene de păun?

Una dintre ipoteze sugerează că superstiţia datează de acum 1.200 de ani, î.e.n., când preoţii şi regalităţile egiptene antice utilizau umbrele din pene de păun şi papirus, pentru a se proteja de soare. Conform Reader’s Digest, superstiţia provine de la credinţa că deschiderea unei umbrele în interior - departe de razele soarelui - ar mânia pe Zeul Soarelui, Ra, şi ar genera consecinţe negative.

În trecut, umbra umbrelei era sacră

O altă teorie se referă la o altă zeitate egipteană antică, pe nume Nut, Zeiţa Cerului. HowStuffWorks a scris că umbrela era creată pentru a oglindi şi a onora, astfel, modul cum zeiţa proteja Pământul. De aceea, umbra generată de umbrela era considerată a fi sacră. Iar cineva, care nu avea sânge nobil şi care folosea o umbrelă devenea purtător de ghinion.

Umbrela modernă a apărut în Epoca Victoriană

Motivul pentru care încercăm să ne abţinem de la a deschide o umbrelă în interior, astăzi, are, probabil, o semnificaţie mai importantă decât evitarea unor leziuni sau atragerii mâniei divine.

Umbrelele moderne au câştigat popularitate în timpul epocii victoriene, odată cu invenţia lui Samuel Fox a cadrului Paragon, cu nervuri de oţel, ce cuprindea şi un mecanism cu arc; acestea îi permitea umbrelei să se extindă rapid, dar acest lucru implica şi un risc.

„O umbrelă cu spiţe rigide, care se deschide brusc, într-o cameră mică, poate răni grav un adult sau un copil ori poate distruge un obiect fragil”, scria Charles Panati, în cartea sa „Origini extraordinare ale lucrurilor de zi cu zi‟. Panati a continuat în volum că, „astfel, superstiţia a apărut ca un factor de descurajare a deschiderii umbrelelor în interior‟.

@shutterstock