Excursie de suflet în Grecia

1 47210 original jpg jpeg

În această săptămână, îţi propunem o destinaţie mai „caldă”, care te va face să te simţi ca acasă: Grecia. Până în vară poţi găsi excursii în Grecia şi la jumătate de preţ.

Am vizitat prima dată Grecia în urmă cu mai bine de şase ani,dar şi acum mai port cu mine o cruciuliţă cu steagul elen,pe care mi-a dăruit-o un călugăr grec. Asta ca să-mi aduc aminte de unul dintre cele mai primitoare locuri pe care le-am vizitat vreodată. Motivul dărniciei ălugărului a fost cât se poate de simplu:eram româncă. Iar prietenia grecilor faţă de români o simte orice turist,fie că vizitează localităţile foarte aglomerate,fie că se pierde prin sătucele albe,uitate de lume.

Sunt atât de multe locuri unde te-ai putea simţi bine,încât cu greu îţi putem recomanda ce să vizitezi. Dar pentru că sărbătorim în această perioadă Paştele,ne-am gândit să-ţi propunem trei destinaţii,mai aproape de suflet:Meteora,Halkidiki cu al lui munte Athos,şi Salonic,cu biserica Sfântul Dumitru.Bisericile din vârf de piatră

Cine n-a auzit de Meteorele din Grecia? Înainte să le vizitez,mă documentasem serios şi plecasem de acasă,cum fac mereu,cu anumite aşteptări. Ce am găsit acolo mi le-a depăşit pe toate. În mijlocul Greciei,într-o zonă aridă şi plată,se înalţă,ca nişte cuţite,stânci de peste o sută de metri. Iar în vârful lor,părând că acum alunecă,stau cocoţate mănăstirile vechi de sute de ani,care încă mai adăpostesc monahi în căutarea liniştii. Pare locul ideal pentru a da curs rugăciunilor,indiferent de credinţă sau de ţara de origine.

PONT:În interiorul mănăstirilor nu ai voie să filmezi sau să fotografiezi. Îţi poţi lua cazare chiar în oraşul de la baza stâncilor,Kalampaka,sau în orice oraş turistic din apropiere. Aproape că nu-i localitate de unde să nu se organizeze excursii spre Meteora.

Salonic,oraşul de la malul mării

Thessaloniki sau Salonic,cum îl cunoaştem noi,este foarte aproape de România,la nicio zi de mers cu maşina. Nu are rost să-ţi spunem că este al doilea oraş din Grecia după Atena ca mărime sau că e considerată capitala Greciei de Nord (Macedonia). Sunt amănunte care probabil nu te vor convinge.

Detaliile care cu siguranţă te vor aduce la Salonic sunt marea,care pătrunde în ţărm aproape de inima oraşului,şi imaginea Turnului Alb oglindit pe apă. Şi una dintre cele mai frumoase şi vechi biserici ortodoxe,biserica Sfântul Dumitru,cu pereţii încă îmbrăcaţi în mozaic de pe vremea bizantinilor.

Nu rata o plimbare pe malul mării dimineaţa,la rasărit. Iar dacă vrei să urci în Turnul Alb,mergi cât mai de dimineaţă.

Athos,muntele interzis

Aproape de Salonic,este peninsula Halkidiki,cunoscută mai ales pentru muntele sfânt Athos. Pentru femei,cărora le este interzisă vizita pe muntele sfânt,Halkidiki înseamnă mai degrabă plajă,relaxare şi plimbări îndelungate pe malul mării. Vei fi de-a dreptul fermecată de munţii care curg „înverziţi” în mare. Sau de spectacolele tradiţionale prezentate cu o artă bine pusă la punct de grecii insulari.

Cei care doresc să viziteze muntele sfânt ar trebui să ia legătura cu Biroul de Pelerinaje din Salonic,pentru a obţine permisul de vizitare. Mănăstirile de pe Athos oferă cazare gratuită (cu înştiinţare dinainte) pentru o zi.



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg