Alimentaţia vegetariană – modă sau mod de viaţă?
O vorbă din popor spune că „suntem ceea ce mâncăm“. Adevărat! Alimentaţia de zi cu zi are un impact major asupra stării noastre de sănătate. Ce aleg cei mai mulţi dintre noi?
I-am provocat pe câţiva împătimiţi ai cărnii să ne spună ce înseamnă pentru ei alimentaţia vegetariană şi cum „traduc“ un stil de viaţă sănătos. De cealaltă baricadă îi avem pe cei care,uşor,uşor,au renunţat la gustul savuros al produselor de origine animală şi au început să-l descopere regimul vegetarian.
Alina Nauiu,25 de ani,Bucureşti:„Nu simt lipsa produselor de origine animală“
De 4 ani am renunţat la carne din convingerea că fiecare fiinţă merită să trăiască. Nu simt lipsa produselor de origine animală pentru că nici înainte nu prea le consumam. Pentru mine,alimentaţia vegetariană este un stil de viaţă fără îndoială. Nici nu îi văd sensul altfel şi nici nu cred că aş fi putut îmbrăţişa acest mod de viaţă,dacă l-aş fi adoptat doar pentru că este la modă.
Valentin S.,27 de ani:
Am trecut la vegetarianism acum doi ani,fiindcă am avut o perioadă în care consumam multă carne şi simţeam nevoia să fac o schimbare. Am reuşit să mă autoeduc,să elimin dorinţa de a mânca preparate pe bază de carne. Dacă vrei să faci o astfel de schimbare,trebuie să fii convins că-ţi doreşti alt stil de viaţă. Altfel,te vei întoarce în scurt timp de unde ai plecat.
Livia Drăgan,24 de ani,Bucureşti:„Am avut o motivaţie de ordin moral“
Trecerea spre o dietă vegetariană se face cu uşurinţă atât timp cât ai o motivaţie de ordin moral. Eu am devenit vegană în urmă cu doi ani,când am realizat că,din punct de vedere moral,nu există nicio diferenţă între animalele de companie,pe care le privim ca pe membri ai familiei,şi cele considerate „de sacrificiu“,pe care le exploatăm pentru carne,produse lactate,ouă,piele etc. În plus,consider că astfel mă pot menţine sănătoasă,chiar dacă nu mai mănânc lactate şi carne.
Cătălina C.,31 de ani,Bucureşti:„Organismul meu nu mai poate digera carne“
Am o alimentaţie vegetariană de aproape 8 ani. Mai întâi am renunţat la carne,apoi la lactate şi nu mi-e greu,pentru că încerc de fiecare dată să mă bucur de legumele de sezon. De obicei mănânc salate,supe,ciorbe şi alte mâncăruri pe care le combin cu tot felul de seminţe şi nuci. Am decis să fac asta,în primul rând,pentru că organismul meu nu mai poate digera carne şi,apoi,pentru că simţeam nevoia unei schimbări în bine.
Ioana Moldvoveanu, 25 de ani,Câmpina:„Sunt adepta alimentaţiei diversificate“
În ultimii ani,regimul de viaţă vegetarian a câştigat tot mai mulţi adepţi,dar eu consider că este mai degrabă o modă. Nu zic că nu îmi plac la nebunie salatele,fructele şi legumele,însă rămân la părerea că dieta vegetariană nu oferă organismului toate substanţele nutritive. Un stil de viaţă sănătos înseamnă să ai o alimentaţie echilibrată şi diversificată.
Dana C.,32 de ani,Bucureşti:„Echilibrul este secretul unui stil de viaţă sănătos“
Nu sunt vegetariană,dar nici nu fac exces de produse de origine animală. Încerc să consum proteine de calitate,dar şi seminţe,ciuperci,dovlecei,precum şi legume şi fructe de sezon. Consider că echilibrul este secretul unui stil de viaţă sănătos.
Gabriela Iancu,43 de ani,Bucureşti:„Nu cred că aş putea elimin carnea din alimentaţie“
Fiecare îşi pune în farfurie ce-i place să mănânce. Orice alegere ar face,este bine să o facă în deplină cunoştinţă de cauză. Pentru mine vegetarianismul este un stil de viaţă,unul chiar sănătos,cu multe avantaje pentru organism,dar doar atât... fiindcă nu cred că aş putea să elimin carnea din alimentaţie.
Citeşte şi: