Liana mobilizează oamenii pentru a reface pădurile

1 54801 original jpg jpeg

Cu excepţia mămicilor, câte dintre noi se pot lăuda că au făcut ceva care să dureze peste 50 de ani? Ei bine, Liana Buzea şi cei aproape 7.000 de voluntari de la „Plantăm fapte bune în România“ au sădit hectare întregi de copaci, care-şi vor etala frunzişul cel puţin o jumătate de secol de-acum încolo.

Ai aflat,cu siguranţă,că pădurile României dispar în ritm alarmant,cu toate consecinţele de rigoare:alunecări de teren,secetă,dezechilibre ecologice,poluare,inundaţii catastrofale – şi peisaje tot mai sărace şi mai triste. Cifrele îngrijorătoare îi fac pe unii să ridice din umeri,iar pe alţii,să acţioneze. La numai 31 de ani,Liana Buzea este un adevărat „şef de operaţiuni“ la capitolul împădurire. Într-un timp-record,ea şi echipa ei au reuşit să mobilizeze mii de oameni din toată ţara,autorităţi,organizaţii neguvernamentale,pentru ca pe harta ţării să reapară 38,5 hectare de copaci. Şi a dovedit,încă o dată,că dorinţa de-a face bine e mai puternicădecât nepăsarea şi comoditatea.

Coordonează o armată de entuziaşti

Încă din timpul când era studentă la ASE,Liana şi-a dorit să facă ceva deosebit. Aşa a ajuns să aleagă o temă originală pentru lucrarea de diplomă – colectarea selectivă a deşeurilor din facultate – şi să înfiinţeze propria asociaţie,EcoAssist. După absolvire,a dinamizat cea mai amplă mişcare de strângere a gunoaielor din natură – „Let’s do it,România“ –,dedicată curăţeniei,într-o singură zi,la nivelul întregii ţări. Cu acea ocazie,s-au implicat peste 200.000 de voluntari!

În 2010,i-a venit ideea că ar putea să se bazeze pe tot atâţia oameni pentru operaţiuni de reîmpădurire. De data asta însă a fost mai greu:plantarea copacilor nu înseamnă doar să sapi o groapă. „Operaţiunile pe teren sunt mai complicate,pregătirile sunt complexe,logistica la împăduriri e diferită faţă de cea pentru curăţenie“,spune Liana. „Trebuie să duci oamenii în puncte greu accesibile,să le asiguri material săditor,mâncare,asistenţă... În plus,responsabilităţile sunt mult mai mari.“ Cu toate acestea,în câţiva ani,a reuşit să organizeze o adevărată armată de voluntari – cu precădere,femei – şi un protocol de lucru care poate fi considerat un model la nivel naţional.

„Cine s-a implicat o dată se va mai implica“

Expresia „armată de voluntari“ nu e o exagerare:e nevoie de organizare strictă pentru ca operaţiunile să decurgă bine pe teren. În primul rând,trebuie depistate zonele unde se pot face plantări,apoi e necesar acceptul autorităţilor locale şi de semnarea unor acorduri prin care acestea se angajează să nu schimbe destinaţia suprafeţelor împădurite. În fiecare judeţ există voluntari-organizatori care ştiu să implementeze,sub supravegherea Direcţiilor Silvice,un model eficient de lucru şi care pot mobiliza şi gestiona grupuri de oameni din cele mai diverse categorii sociale.

Iar oamenii vin – unii,chiar şi cu copiii –,deşi plantările şi îngrijirile puieţilor nu sunt floare la ureche. „Cine s-a implicat o dată se va mai implica“,spune,apăsat,Liana. „Pentru că pe teren devii conştient de importanţa lucrurilor pe care le faci.“

Sacrificii pentru o cauză nobilă

Există clipe,mărturiseşte Liana,când o cuprinde un soi de disperare. Nu referitor la rezultatele muncii ei,ci la viaţa personală:„Lucrez toată săptămâna,de dimineaţa până seara,sâmbetele şi duminicile sunt pe teren... Uneori,îmi doresc să lenevesc o zi întreagă în pat,să pot merge în vacanţă,să am timp să călătoresc. Alteori,mama sau sora – care mă ajută enorm – îmi reproşează că trăiesc de pe-o zi pe alta,că nu mă gândesc la viitor.“ Adaugă:„E adevărat,nu am un venit constant,dar cred că viitorul meu e alături de oamenii care mă motivează – adică,de susţinătorii «Plantăm fapte bune în România».“

„Plantăm fapte bune în România“ – în cifre:

-6.962 de voluntari implicaţi

-138.700 de puieţi plantaţi cu succes

-38,5 hectare de împăduriri,în 10 judeţe

-1.434 de raportări pe „Harta tăierilor de păduri” – o aplicaţie interactivă pe site-ul „Plantăm fapte bune în România“

-95 de participanţi pe teren,pentru a verifica veridicitatea tăierilor semnalate

-11 dosare penale,numai în judeţul Argeş,deschise în urma constatărilor de pe teren

-100.000 de euro – pagubele produse de tăierile ilegale,într-unul din dosare

Scrie o carte despre culisele voluntariatului

Liana are planuri mari:„Visez să pot organiza o zi naţională a împăduririlor,în care fiecare român să poată planta,pe baza sfaturilor de la specialişti,un copăcel,apoi să-l îngrijească. Aş mai vrea să stabilesc o reţea extinsă de persoane care doresc să se implice – şi să nu mai fiu mereu la limită cu resursele. Şi sper să-mi pot publica cartea la care lucrez acum,în care prezint toată munca din spatele unei mişcări sociale.“

Românii din străinătate sprijină iniţiativa

„Suntem sprijiniţi de persoane fizice şi asociaţii din Statele Unite,din Elveţia – şi în special de Comunitatea românilor din Emiratele Arabe Unite!“,spune Liana. De curând,iniţiativa se află sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale,Principesa Margareta a României.



Recente

Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg