Cultura occidentală idealizează tinerii, aşa că ar putea fi o surpriză să afli că, în urma unui sondaj recent cu privire la această întrebare, cel mai popular răspuns nu a fost nici nouă, dar nici 23 de ani, de exemplu.

Profesorul în psihologie Clare Mehta spune că, în ultimii ani, a studiat experienţele oamenilor aflaţi în jurul vârstei de 30 de ani şi începutul anilor 40, iar cercetările sale l-au determinat să creadă că această etapă a vieţii – deşi plină de provocări – este demnă de luat în considerare, în ceea ce priveşte răspunsul despre când sunt oamenii cel mai fericiţi.

Criza carierei şi menţinerea sănătăţii

Omul de ştiinţă spune că atunci când avea 30 de ani, şi-a dorit să citească mai multe despre vârsta la care se afla. Atunci şi-a dat seama că nimeni nu făcea cercetări cu privire la persoanele între 30 şi 40 de ani, ceea ce a nedumerit-o. Se întâmplă atât de multe în acest interval de timp: cumpărarea de case, căsătoria sau divorţul, construirea carierelor, schimbarea joburilor, conceperea copiilor sau alegerea de a nu avea copii. Însă pentru a studia ceva, era nevoie să găsească un nume. Aşadar, Clare şi colegii săi au numit perioada curprinsă între 30 şi 45 de ani „maturitate stabilită” şi, apoi, şi-au propus să o studieze mai bine.

Au intrat în acest proiect amplu şi se aşteptau să descopere că oamenii ar fi mai fericiţi dacă nu ar avea aşa de multe pe cap. S-au gândit că la câte provocări sunt în acest interval de timp, recompensele nu sunt pe măsură.

Cel mai bun an din viaţă