Diamantul, un soi de carbon combinat cu elemente chimice sub formă cristalină, este cel mai dur material pe care-l cunoaştem. În natură, acesta este creat sub o presiune şi la temperaturi extreme, în adâncul straturilor Pământului, la o adâncime de peste 150km de la suprafaţa terestră. Excepţie fac diamantele din spaţiu, bineînţeles...

Există diamante pe alte planete? Se pare că da! Sau cel puţin în interiorul lor. În 2017, oamenii de ştiinţă au creat, pentru prima dată, condiţiile în care se creează ploaia de diamante de pe Uranus sau Neptun. Aceste planete au o termeratură internă ideală pentru formarea de diamante.

Gazele hidrocarbonice se scufundă în miezul lor, iar presiunea crescândă scoate atomii de hidrogen şi face posibilă apariţia diamantelor din carbonul rămas. Cercetătorii sunt de părere că alt proces dă naştere ploii atmosferice de diamante şi de pe Saturn şi Jupiter. Întrebarea care ne mai rămâne de pus – când vom putea începe să extragem oare aceste minerale de preţ din spaţiu şi dacă va fi vreodată posibil acest lucru?

Pe Pământ, diamantele destinate bijuteriilor sunt valorificate în funcţie de caratele lor, modul de tăiere, claritate şi culoare. Diamantele, după cum ştiţi, sunt transparente în mod natural şi orice nuanţă de orice fel indică impuritatea lor. De pildă, câţiva atomi de nitrogen aflaţi printre milioanele de atomi de carbon pot face ca diamantul să arate galben sau maro, în timp ce diamantele albastre sunt obţinute cu ajutorul altor atomi.