Zina Dumitrescu s-a stins din viaţă la 82 de ani. Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut într-un azil de bătrâni, la Ghermăneşti. În utima perioadă, creatoarea de modă a slăbit enorm şi a ajuns aproape de nerecunoscut.

Recent, ea fusese internată la spitalul Elias din Capitală. Atunci, medicii au declarat că starea ei este cauzată şi de lipsa fiului ei, care nu a vizitat-o ani la rând. 

Şi în trecut, de fiecare dată când era întrebată despre fiul său, evita subiectul. Spunea doar că acesta este în Elveţia şi nu are cum să vină în ţară.  

Povestea neştiută a Zinei Dumitrescu

A renunţat la Facultatea de Drept pentru teatru, unde a devenit colegă cu regretata actriţă Stela Popescu. Apoi, a fost selectată de departamentul de creaţie, pentru a fi manechin. 

Tot în calitate de model, a cunoscut-o pe celebra creatoare de modă Coco Chanel. A fost şansa ei spre o altă lume. Ea a fost cea care a introdus în România, în jurul anilor '90, profesia de prezentator de modă. 

„În 1967, la Moscova, în Piaţa Roşie, s-a desfăşurat primul şi unicul congres mondial de modă, unde eu am cunoscut-o personal pe Coco Chanel, o femeie care mi-a influenţat viaţa destul de mult, a fost ca o Olimpiadă, cu drapele, cu deschidere oficială. Coco Chanel ieşise pentru prima oară în afara Franţei, şi venise la Moscova fiind foarte curioasă să-l vadă pe Lenin. Pe vremea aceea manechinele erau angajate cu normă întreagă, cu toate că în Codul Muncii eram trecute ca muncitor necalificat, iar după ’90 eu am reuşit să introduc în nomenclatorul muncii profesia de prezentator de modă”, a mai povestit Zina Dumitrescu. 

A întâlnit-o şi pe Elena Ceauşescu pentru care a refuzat să lucreze. Motivul? Nu avea stil.  

"Ea nu avea haine urâte pe ea, dar nu ştia să le poarte, le purta îngrozitor, stătea îngrozitor şi nu ştia să mergă, dar hainele erau de foarte bună calitate şi bine făcute", povestea Zina Dumitrescu.  

Zina Dumitrescu a fost căsătorită de trei ori. Prima oară s-a căsătorit cu regizorul Marin Negreanu, tatăl unicului ei fiu, Cătălin. Primul ei soţ este actor şi regizor la Teatru Naţional. Nu a rămas în relaţii prea bune cu el. Apoi, s-a măritat cu Nicolae Rădulescu Botică, secretarul Sectorului 1. A rămas prietenă bună cu el, chiar şi după despărţire. A mai fost căsătorită cu conferenţiarul Costin Dumitrescu, care a decedat în anul 2009.

 

Citiţi aici mai mult.