Este de înţeles. Suntem crescute, cele mai multe dintre noi, să fim independente şi să ne susţinem singure în viaţă. Însă această atitudine, dusă la extrem, are un impact negativ asupra relaţiilor noastre, mai ales asupra celor romantice.

Adevărul este că persoanele nu pot fi schimbate după bunul nostru plac, aşa cum suntem tentate poate să credem. Partenerul de viaţă nu este o pereche de pantaloni în trend, pe care să-i arunci dacă s-au rupt. Iar relaţiile, cele sănătoase, au nevoie constantă de reinventare, la fel cum cei mai buni dintre oameni lucrează mereu să devină chiar şi mai buni. Asta nu înseamnă să rămâi într-o relaţie evident nesănătoasă şi care îţi face rău. Însă o relaţie de succes, în care partenerii se respectă, dar poate nu se mai simt ca la început, are nevoie de lucru.

Dacă te afli într-o relaţie pe marginea prăpastiei, dar în care crezi, nu te da bătută. Ia în considerare aceste 4 sfaturi care te pot ajuta să o salvezi:

  1. Angrenează-ţi partenerul într-un proiect special

Poate aveţi un restaurant favorit la care nu aţi mai fost de mult timp sau poate ţi-ar plăcea să te întorci într-un loc de unde aveţi amintiri frumoase şi care v-a ajutat să vă îndrăgostiţi unul de celălalt. Un spaţiu legat de amintiri speciale poate reaprinde flacăra într-o relaţie.

Sau poate acceptă să faceţi un lucru nou, aventuros, împreună. Entuziasmul pe care îl simţi atunci când încerci ceva nou eliberează dopamină în creier, unul dintre hormonii fericirii. Nu trebuie să fie ceva extraordinar. Chiar şi o plimbare în parc la ceas de seară poate ajuta dacă partenerii încă se iubesc şi se respectă.

Sunt psihologi care spun că şi un animal de companie poate ajuta la fericirea în cuplu. Un câine sau o pisică pe care să o creşteţi împreună vă va uni forţele într-un proiect comun. Joaca cu animalul de companie te va relaxa, iar responsabilitaţile care vin la pachet cu creşterea unui animal îţi vor distrage atenţia de la problemele de cuplu.

2. Învaţă să comunici

Există un mod constructiv în care poţi comunica, dar şi unul distructiv. Constructiv este să-i pui întrebări relevante partenerului, să asculţi cu adevărat ce are de spus şi să-ţi spui la rândul tău părerea. Distructiv este să-ţi iriţi partenerul cu problemele şi îngrijorările tale din momentul în care intră pe uşă după o zi lungă.

Exersează modul constructiv de a comunica implicându-ţi partenerul în discuţii despre interesele şi pasiunile lui. Pune întrebările care contează pentru el, aşa îl vei ajuta să-şi redeschidă sufletul în faţa ta. Iar în momente stresante, stai departe de subiectele „grele” de conversaţie. Încearcă să te calmezi şi abia apoi reia conversaţia.

3. Taie lanţul influenţelor externe

De multe ori vocile din afara unei relaţii sunt cele care creează un mediu toxic în relaţia romantică dintre două persoane. Fă o listă mintală cu toţi prietenii şi rudele care obişnuiesc să-şi dea cu părerea despre relaţia ta şi identifică-i pe cei care au o influenţă negativă. Păstrează-ţi relaţia de cuplu privată şi nu da nimănui prea multe detalii. De cele mai multe ori, persoanele care nu sunt direct implicate nu pot ajuta în astfel de situaţii. Aşa că, mai bine fii onestă cu partenerul de viaţă şi gândiţi-vă împreună la metode prin care vă puteţi rezolva problemele de cuplu.

4. Învaţă să ierţi

A ierta înseamnă a te detaşa - de ură, furie, animozităţi şi tot ce crezi că te ţine din calea progresului în relaţie. Cu alte cuvinte, emoţiile negative te împiedică să ierţi cu adevărat. Reaminteşte-ţi mereu că trecutul, cu ale lui greşeli, nu are ce căuta în viitorul tău alături de persoana pe care o iubeşti. Pe de altă, parte, să te fixezi cu încăpăţânare pe amintiri care îţi fac rău în relaţia de cuplu nu face decât să le perpetueze. Păstrează în minte şi că iertarea este un proces, gradual, la care trebuie să lucrezi zilnic, în paşi mici. Tocmai de aceea, dacă problemele care vă ţin departe unul de celălalt sunt dificile, nu este o idee tocmai rea să apelezi la ajutor specializat sau chiar să-ţi convingi partenerul să mergeţi împreună la terapie de cuplu.

Ţine minte că relaţiile perfecte sunt cele la care partenerii clădesc în permanenţă, găsind împreună noi şi noi modalităţi de a se reinventa. Dacă simţi însă că trăieşti alături de un om toxic, nu ezita să rupi lanţul dependenţei.