Dacă vrei o vedere sănătoasă, legumele verzi nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică De ce? Retina umană conţine de aproximativ 1000 de ori mai multe carotenoide concentrate decât orice altă parte a organismului. Ochii noştri folosesc aceşti pigmenţi pentru a se proteja de daunele provocate de lumina soarelui. Iar carotenoidele (betacarotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina) se găsesc în concentraţii mai mari în legumele verzi. O mulţime de alte alimente au efecte benefice pentru vedere, iar noi vi le prezentăm pe cele mai eficiente.

1. Grepfrutul

Bioflavonoidele întâlnite în grepfrut întârzie îmbătrânirea cristalinului ochiului. Dacă tinzi să îndepărtezi membranele amare ale acestui fruct, este bine să ştii că tocmai această pieliţă este plină de nutrimente necesare pentru o vedere bună.

2. Germeni de grâu

Vitamina E din compoziţia germenilor de grâu este un antioxidant important, care protejează ochii de acţiunea nocivă a radicalilor liberi. De asemenea, poare diminua progresia cataractei şi a degenerării maculare ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă.

3. Cartofi dulci

Ca şi morcovii, artofii dulci sunt incredibil de bogaţi în betacaroten, antioxidantul responsabil pentru culoarea portocalie a legumelor. Când ajunge în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A şi este folosit pentru a forma receptori care detectează lumina în ochii tăi. Datorită conţinutului semnificativ al acestui antioxidant, cartofii dulci ajută la prevenirea afecţiunilor oculare. Tot acest nutriment ajută organele văzului să se adapteze la luminozitatea scăzută din timpul nopţii.

4. Peştele gras

Somonul, păstrăvul, tonul şi sardinele sunt patru specii de peşte bogate în acizi graşi Omega-3, care combat sindromul de ochi uscat şi retinopatia. Uleiurile de peşte sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D, care combate efectele îmbătrânirii la nivelul ochilor.

5. Fasolea şi lintea

Atât fasolea, cât şi lintea, aduc în organism un mineral esenţial pentru vedere, şi anume zincul. Acesta contribuie la eliberarea vitaminei A din ficat, care este necesară pentru menţinerea integrităţii ţesuturilor oculare. În plus, lipsa zincului în organism poate conduce la deteriorarea maculei, partea centrală a retinei.

Sfatul specialistului: Teodora Necula, nutriţionist, Centrul AKT Medical, Bucureşti

Menţinerea sănătăţii ochilor porneşte din farfurie, căci alimentele bogate în Omega-3, luteină, zinc, betacaroten, vitamina C şi vitamina E previn unele afecţiuni ale ochilor, asociate cu îmbătrânirea, şi menţin vederea sănătoasă. În acest sens, recomand ca fiecare preparat să fie însoţit de de o porţie de legume verzi (varză kale, broccoli, spanac) şi, măcar de două ori pe săptămână să nu lipsească din meniu peştele gras (ton, somon, hering).