Temperatura corpului tău spune multe despre tine. Este unul dintre primele semne vitale pe care orice doctor le verifică atunci când ai o urgenţă medicală. Când temperatura creşte şi ai febră este foarte posibil să ai o infecţie în corp care îţi poate pune în pericol viaţa. Dar nu doar infecţiile cauzează fluctuaţii de temperatură. Mediul înconjurător, vârsta, chiar şi atunci când spui o minciună îţi schimbă temperatura corpului.

1. De ce unii oameni sunt mai „reci”

Unii adulţi cărora li se ia temperatura şi văd valoarea de 34,5 grade Celsius se gândesc că că ceva nu funcţionează cum trebuie în organismul lor. O temperatură mai mică, însă, nu înseamnă că eşti bolnavă! Creierul uman lucrează ca un termostat. O anumită parte a sa, hipotalamusul, detectează temperatura sângelui şi „citeşte” informaţiile care vin de la nervii senzoriali din piele. Astfel, creierul ajustează - când e cazul - temperatura corpului prin declanşarea unor reacţii precum transpiraţia sau frisoanele.

Când văd valoarea de 34,5 grade Celsius, alţi adulţi dau vina pe termometru: „Trebuie să fie stricat”. Ei bine, aceştia nu sunt departe de adevăr. Temperatura corpului variază în funcţie de locul în care este măsurată. De exemplu, temperatura din rect este cu până la 0,6 grade Celsius mai mare decât cea din gură şi cu până la 0,6 grade mai mare decât cea de la sub braţ. Şi da, tipul termometrului contează: cele cu mercur sunt cele mai precise.

2. Sexul schimbă gradele

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Utah din SUA, au descoperit că femeile şi bărbaţii au temperaturi diferite - dar nu peste tot! Conform cercetărilor lor, organismul femeilor este, în medie, cu 0,4 grade mai cald decât cel al bărbaţilor. Dar, mâinile femeilor măsoară, în medie, 30,6 grade Celsius, în timp ce bărbaţii au temperatura mâinilor în jurul valorii de 32,2 grade Celsius.

3. Vârsta îşi spune cuvântul

La 60 de ani nu mai ai aceiaşi temperatură ca la 20 de ani! Cu cât înaintăm în vârstă cu atât devenim mai friguroşi. Studiile arată că primele schimbări semnificative apar în jurul vârstei de 65-74 de ani, apoi termostatul coboară şi mai mult la persoanele între 75 şi 84 de ani, iar după 85 de ani temperatura „normală” a corpului poate fi chiar de 34,1 grade Celsius. Acest lucru înseamnă că persoanele vârstnice pot face febră la o temperatură mai mică de 37 grade Celsius.

4. Minciuna ridică temperatura

Dacă spui o minciună nu îţi va creşte nasul, dar va deveni mai rece. Un studiu al cercetătărilor de la Universitatea Granada din Spania a demostrat acest lucru. Anxietatea resimţită, involuntar, atunci când spui o minciună schimbă nu doar bătăile inimii, ci şi temperatura din zona feţei: nasul şi fruntea devin mai reci.

5. Inima rece protejează creierul

Ai auzit, probabil, de terapiile cu gheaţă. Par extreme şi mai degrabă de ordinul fantasticului, dar funcţionează. Conform doctorilor de la celebrul institut american de cercetare medicală Johns Hopkins, hipotermia terapeutică este, uneori, folosită în cazul pacienţilor care suferă un stop cardiac. Imediat ce inima pacientului începe să bată din nou, medicii folosesc aparaturi de răcire a corpului pentru a-i reduce temperatura sub 33 de grade Celsius. În acest fel creierul este protejat, iar pacientul are mai mari şanse de recuperare.