Există, potrivit psihologilor, câteva semne care trădează nefericirea într-o relaţie, îndeosebi între cuplurile care sunt de mult timp împreună. Dacă te regăseşti în rândurile de mai jos, este primul pas către conştientizarea că te afli într-o legătură toxică.

1. Ai început să te simţi vinovat(ă) pentru că îţi exprimi emoţiile negative

Potrivit relaţii.net, dacă înainte puteai explica liniştit(ă) ce nu-ţi place în comportamentul partenerului tău, acum te vei gândi de zece ori dacă vei începe o conversaţie. Pentru că, în cele din urmă te vei confrunta cu reproşuri. În timp, începi să te simţi vinovat(ă) pentru că îţi permiţi să exprimi o opinie diferită de opinia partenerului, suprimându-ţi astfel adevăratele emoţii. Iar asta duce la crize nervoase, isterie, certuri, care nu-ţi aduc nimic decât ruşine şi vinovăţie.

Citeşte şi: Tehnici de cucerire! 7 fraze care vor topi inima oricărui bărbat

2. Ai probleme la locul de muncă

Cu cât persoana este mai importantă pentru noi, cu atât mai mult există probabilitatea că ne vom adapta viziunii sale despre noi. Când partenerul/partenera te subestimează, te consideră slab, incompetent, distrugându-ţi astfel stima de sine, această atitudine se reflectă şi în sfera profesională.

3. Având o relaţie aparent stabilă, te afli constant într-o stare de anxietate

Te simţi permanent deprimată, dar nu înţelegi de ce. Unul dintre motive poate fi faptul că te afli într-o relaţie dependentă, fără să-ţi dai seama. Suprimarea emoţiilor negative, stima de sine distrusă ne afectează corpul şi la nivel fizic.

Când ne aflăm într-o relaţie disfuncţională o perioadă lungă de timp, când ne influenţează factorii psihogeni, starea biochimică a corpului şi a fundalului hormonal se schimbă treptat şi ne afectează negativ fiziologia, iar ea la rândul său, consolidează starea emoţională reprimată. Se formează un cerc vicios, care duce la o stare de „neputinţă învăţată”. Dacă aceste semne există, nu ezita să consulţi un psihoterapeut.

Citeşte şi: Femeile din zodiac Rac, printre cele mai bune soţii. O ai acasă? Preţuieşte-o toată viaţa

4. Trăieşti cu amintirile pozitive din trecut şi te simţi condamnat(ă)

Trăieşti cu amintirile bune din trecut, pentru că în prezent nu există decât durere şi resentimente. Dar să ieşi din această capcană singur(ă) nu mai este posibil, pentru că ţi-a fost încălcată identitatea de sine şi fiind într-o izolare emoţională completă, nu ai habar cum să trăieşti fără partenerul toxic.

5. Brusc îţi dai seama că te-ai schimbat

Pericolul relaţiilor toxice este că te schimbi treptat şi imperceptibil, iar conştientizarea acestui proces vine târziu. Relaţiile cu prietenii şi familia se distrug, persoanele care te-ar putea susţine şi contribui pozitiv, treptat dispar din viaţa ta. Devii vulnerabil(ă) pentru partenerul distructiv, întrucât îţi pierzi respectul de sine adecvat, devii dependent(ă) de evaluarea partenerului şi uiţi de interesele tale. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face în această situaţie – să restabileşti relaţiile cu prietenii şi să faci ceea ce-ţi place cu adevărat.