Coronavirusul nu va afecta societatea mai mult decât orice altă boală respiratorie sezonieră, susţine Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, într-un interviu acordat Mediafax. Aceasta face apel la calm şi spune că noul virus va duce la o mortalitate extrem de scăzută în România, deşi va îmbolnăvi mulţi români.

„Profilul acestei epidemii, din datele pe care le avem acum, arată că probabil va avea o incidenţă şi prevalenţă mare, adică multe persoane vor fi infectate, dar că în dezvoltarea ei vor fi puţine persoane care vor avea forme atât de severe care vor duce la letalitate”, spune Ioana Stăncel.

Specialiştii amintesc că, la fel ca virusurile gripale, noul COVID-19 se transmite prin tuse şi prin strănut, mai exact prin particulele de salivă emise în aer de câtre o personă infectată. Cea mai bune metodă de a te proteja este să te speli bine pe mâini cu apă caldă şi cu săpun, cel puţin 40 de secunde ori de câte ori vii de afară sau ai luat contact cu o suprafaţă într-un spaţiu public. De asemenea, este indicat să eviţi, pe cât posibil, spaţiile aglomerate şi să mergi la medic dacă prezinţi simptome de răceală sau de gripă.