10 minciuni pe care le spunem regulat

17 martie 2020   Dezvoltare personală

Imaginaţia noastră nu are limite când vine vorba de a scorni o minciună pentru a scăpa dintr-o încurcătură sau pentru a mai dormi o oră în plus dimineaţa. Uneori, o minciună bine elaborată necesită planificare, poate chiar cooptarea unei alte persoane. „Întreabă-l pe Mihai, aseară a trebuit să lucrăm peste program,” îi spui tu soţiei, când, de fapt, tu şi Mihai aţi ieşit la o bere. Sau, când suni la servici să-ţi anunţi şeful că azi eşti bolnav şi nu poţi veni la muncă, vorbeşti puţin răguşit şi tuşeşti de vreo două ori, ca să fi mai convingător.

Cel mai adesea, însă, oamenii spune aşa zise minciuni albe, menite să protejeze persoane dragi sau să evite explicaţii lungi şi inutile. Uneori, adăugăm mici neadevăruri când povestim o întâmplare neobişnuită căci, nu-i aşa, orice poveste spectaculoasă merită mici înflorituri. Dar, să trecem în revistă topul celor 10 de minciuni pe care oamenii le spun aproape zilnic.

1. „Ajung în cinci minute”

Când tu încă te speli pe dinţi, iar persoana cu care trebuie să te întâlneşti te sună să-ţi comunice că a ajuns, deja, la locul întâlnirii, nici prin cap nu-ţi trece să-i spui adevărul, adică că vei întârzia o jumătate de oră. Nu, îi spui că eşti, deja, pe drum şi că ajungi în cinci minute.

2. „O fi ajuns în spam”

Când şeful sau colegul de birou te întreabă dacă ai făcut ceva vis-a-vis de e-mailul trimis cu o săptămână în urmă, tocmai îţi aminteşti că ai uitat complet de el. Dar n-o să recunoşti aşa ceva. Nu, îi spui şefului sau colegului, cât se poate de senin, că nu ai primit niciun mail pe subiectul respectiv. Sau, cine ştie, poate că, din greşeală, mailul cu pricina a intrat direct în folderul „Spam”. Şi îl rogi, desigur, să-ţi trimită din nou mesajul care, de fapt, se află de o săptămână în căsuţa ta „Inbox”.

Citeşte şi: 5 legume pe care să le incluzi în dieta ta în această primavară. Sunt ideale pentru slăbit

 

3. „Ah, am uitat”

De câte ori nu ţi-ai ignorat şeful când ţi-a dat o sarcină inutilă de muncă? Credeai că va uita de ea, aşa cum se întâmplă de obicei, dar uite că de data aceasta n-a uitat. Şi ce altceva ai putea să-i spui şefului decât că... ai uitat. Este o minciună care „funcţionează”, căci tot cu ea scapi şi când soţia te roagă să cumperi ouă în drum spre casă, dar te prefaci că uiţi, căci te grăbeşti să prinzi meciul.

4. „Nu a fost scump”

Este, de obicei replica dată de soţie soţului, când vine acasă cu o nouă pereche de pantofi sau o bluză de mătase. Deşi şti foarte bine că a costat o „avere”, înainte să-i dezvălui soţului suma cheltuită, încerci puţină psihologiei, spunându-i că nu a costat mult sau că avea o mare reducere.

 

5. „Mă bucur să te văd”

Eşti pe stradă, la o petrecere sau la o cafea cu prietenii şi brusc apare o persoană pe care n-ai mai văzut-o de ani de zile. Uneori nici măcar nu-ţi aminteşti cum o cheamă sau poate n-ai plăcut-o niciodată. Trebuie, totuşi, să menţii standardele de politeţe şi îi spui, cu un zâmbet larg, că te bucuri să o vezi. Poate chiar adaugi un „hai se ne vedem la o cafea curând”, evitând, însă, să stabileşti o zi şi un loc anume de întâlnire.

Citeşte şi: 5 lucruri surprinzătoare despre selfie-uri

6. „Am citit-o mai demult”

Când eşti cu prietenii şi vine vorba de o carte sau de un film celebru pe care tu nu ai citit-o sau nu l-ai văzut, încerci să eviţi privirile şi comentariile lor critice cu o mică minciună. Le spui că ai citit cartea respectivă sau că ai văzut filmul cu pricina, dar mai demult şi nu îţi aminteşti bine detaliile.

 

7. „Nu te aud bine”

Te sună mama sau o prietenă, iar după 10 minute de conversaţie, convorbirea intră pe un subiect care-ţi displace. Nu vrei, însă, să-i spui acest lucru, aşa că încerci să scapi cu o mică minciună. Vorbind un pic mai tare, îi comunici interlocutoarei că nu o auzi bine şi, în final, sugerezi să continuaţi discuţia altădată.

8. „Este din cauza mea, nu a ta”

Vrei să te desparţi de noul iubit deoarece realizezi că nu este omul potrivit pentru tine. Simţi, totuşi, că el este îndrăgostit de tine şi nu vrei să-i răneşti sentimentele, aşa că îi spui că „nu este din vina ta, ci a mea”. Dar, dacă este să admiţi sincer, „vina” este a lui.

 

9. „Mulţumesc, bine”

De fiecare dată când te întâlneşti cu prietenii, familia, colegii de birou sau cu vecinii, la întrebarea „Ce mai faci” răspunzi, automat, „Mulţumesc, bine”. Nu contează că eşti bolnavă, că ai o cădere depresivă sau că tocmai ţi-ai pierdut locul de muncă, nici că tocmai ai câştigat la loto, că ai primit mult visata cerere în căsătorie sau că ai primit vestea că te-ai vindecat de cancer, răspunsul este acelaşi.

10. „A fost un trafic infernal”

Deşi ai făcut acest drum de nenumărate ori şi şti cât durează să ajungi la destinaţie, deşi ai studiat GPS-ul înainte şi ai aflat cât de lung şi aglomerat este drumul, ori de câte ori pleci târziu de acasă şi întârzii la servici sau la o întâlnire, te scuzi cu clasicul motiv: „A fost un trafic infernal”.

FOTO Shutterstock

Mai multe