10 meserii de viitor în România

15 mai 2023   Carieră

Piața muncii din România se află într-o continuă dinamică adaptându-se la tendințele de dezvoltare apărute în Occident.

În următorii ani, se așteaptă ca tehnologia să continue să schimbe modul în care oamenii lucrează și să creeze o serie de noi oportunități și oferte de muncă în diverse domenii.

Sectorul IT va continua să prezinte o cerere ridicată de specialiști, însă există și ramuri mai puțin tehnice care vor avea nevoie de forță de muncă. În România, unele dintre meseriile viitorului ar putea fi:

1) Dezvoltator de software

Dezvoltatorii de software pentru aplicații sunt foarte căutați și în prezent, cererea pentru aceștia fiind în creștere. În România, există deja o industrie IT bine dezvoltată și se așteaptă ca astfel de posturi să fie foarte căutate de către start-up-uri sau chiar companii mai mari care activează la noi în țară.

2) Inginer mecatronist 

Un specialist în acest domeniu combină abilitățile de inginerie mecanică, electrică și electronică pentru a proiecta și dezvolta sisteme mecanice inteligente, precum și sisteme de control pentru acestea. Odată cu dezvoltarea continuă a roboților și a altor sisteme autonome, cererea pentru ingineri mecatroniști va crește.

3) Analist de date

Analiștii de date ajută la citirea și interpretarea datelor pentru a extrage informații valoroase ce pot fi folosite pentru a lua decizii importante de afaceri. Odată cu creșterea volumului de date disponibile și cu dezvoltarea continuă a tehnologiilor de analiză a datelor, cererea pentru analiști este în creștere în întreaga lume.

4) Specialist în energie regenerabilă

Schimbările climatice tot mai pregnante și creșterea preocupărilor pentru mediul înconjurător vor conduce la cerere de specialiști în domeniul energiei verzi. Aceștia pot fi ingineri ce se ocupă de proiectarea turbinelor eoliene sau specialiști în montarea panourilor solare pentru diferite instalații sau imobile. 

5) Designer User Experience (UX)

Specialiștii din acest domeniu ajută la crearea interfețelor și experiențelor utilizatorilor pentru numeroase produse și servicii digitale. Odată cu creșterea dependenței de tehnologie și dezvoltarea continuă a produselor digitale, cererea pentru designeri UI/UX va fi în creștere.

6) Profesor online

Predarea de cursuri online va deveni o activitate obișnuită în viitorul apropiat. Tot mai mulți profesori și specialiști din diferite domenii au început să observe potențialul unei clase online.  Acesta este un atu pentru profesioniștii care doresc să-și dezvolte afacerea bazată pe răspândirea cunoștințelor. Piața cursurilor online este din ce în ce mai căutată de către cei care au nevoie de diferite specializări.

7) Analist social media

Un astfel de specialist planifică, creează și analizează postări de profil pe rețelele sociale, pentru diferite companii, pentru a le ajuta să ajungă la un public mai numeros și în acest fel, să se promoveze. Odată cu apariția unor noi tipuri de social media, tot mai multe companii se vor baza pe acești profesioniști.

8) Profesioniști în domeniul medical

Fie că vorbim de chirurgi, medici de familie, asistenți medicali sau psihoterapeuți, oamenii vor avea mereu nevoie să ia legătura cu o persoană specializată, care îi poate ajuta. Indiferent de avansul tehnologic, cererea pentru specialiști în domeniul medical va fi în continuare ridicată.

9) Specialist în securitatea informației

Acesta este responsabil cu garantarea securității informațiilor digitale pentru o anumită companie sau instituție, pentru ca acestea să nu fie modificate sau piratate. Pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, crește și nevoia de protecție a datelor. Profesioniștii în securitatea informațiilor nu numai că se asigură că datele sunt protejate, ci și contribuie la crearea de noi soluții de protejare a acestora.

10) Manager deșeuri

Producția de reziduuri a crescut considerabil, în special cele solide, fapt care a dus la necesitatea gestionării acestui tip de materii. Un manager de deșeuri crează noi proiecte și soluții pentru a găsi modalități mai bune de a face față diferitelor tipuri de materiale ce sunt aruncate. 

Acestea sunt doar câteva exemple de meserii de viitor care ar putea fi la mare căutare în România, în următorii ani. Este important de reținut faptul că tehnologia și cererea pieței se schimbă constant, astfel că este posibil să apară și alte locuri de muncă bine plătite în viitor, pe care acum doar le putem bănui. 

Mai multe