Ce faci când ai poftă de dulciuri şi de alimente nesănătoase? Trucurile care te ajută să nu cazi pradă ispitelor culinare

31 ianuarie 2020   Carieră

Ai decis că intri la dietă sau pur şi simplu vrei să ai o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă? Excelentă alegere! Dar ce te faci atunci când apar poftele de dulce sau de mâncăruri grase şi prăjtte, de tip fast-food? Nutriţioniştii recomandă să evităm pe cât posibil acest tip de alimente, iar pentru a face faţă ispitelor culinare de acest tip, avem câteva recomandări.

Pentru a evita toate aceste delicii nesănătoase, Irina Alionte, fondatorul unui centru de transformare din Bucureşti, a explicat pentru csid.ro care sunt trucurile la care poţi apela pentru a scăpa de aceste pofte nesănătoase.

Citeşte şi: Dieta cu banane, în care trebuie să incluzi şi coaja. Nutriţionist: "Se consumă fierte"

“Alimentele dulci şi cele bogate în carbohidraţi stimulează producţia unor substanţe în organism precum  serotonina, dopamina şi alte endorfine, iar creierul ni le va cere apoi în mod repetat. E nevoie să fim conştienţi şi să scăpăm de acest obicei, chiar apelând, la început, la următoarele trucuri:

Bea apă. Corpul poate interpreta greşit semnalele creierului, iar ceea ce se simte ca o poftă de mâncare poate fi un semn de sete. Bea un pahar şi aşteaptă câteva minute. Daca pofta dispare, corpul tău avea nevoie doar să se hidrateze.

Fă mişcare. Plimbările rapide, de 15 minute, sau un antrenament rapid la sală, pot reduce poftele de ciocolată, spre exemplu.

Fă diferenţa dintre poftă şi foame. Începe cu testul fructului. Întreabă-te dacă ai mânca un fruct. Dacă da, atunci e posibil să îţi fie foame. Dacă nu, atunci poate fi doar poftă pentru ceva dulce sau nesănătos. Apoi, gândeşte-te dacă merită să dai iama în snack-uri sau dulciuri şi cum vei putea regreta după aceea. Devenind conştient de repercursiuni, te poţi educa să nu iei decizii imediate.

Redu stresul. Facturii de stres te pot determina să consumi alimente zaharoase şi bogate în calorii. Fă pauze la muncă, respiră profund, fă meditaţie, yoga, alocă timp pentru ceea ce te pasionează.

Citeşte şi: Reţetă desert, fără zahăr şi făină. Prăjitura cu banane care nu îngraşă!

Nu te înfometa! Vei avea şanse mai mari să cazi în ispită. Mai bine îţi faci un plan alimentar sănătos şi respecţi orele de masă.

Consumă mai multe proteine. Ele reduc poftele alimentare mai ales consumate la micul dejun.

O zi pe săptămână de răsfăţ. E indicat să nu ignori complet poftele, dar să le poţi satisface în cantitate mică, o dată pe săptămână, ca o recompensă pentru efortul din zilele precedente.

Per ansamblu, însă, este indicat să respecţi un program alimentar echilibrat, să faci sport şi să te odihneşti suficient. Apelează la un specialist în acest sens pentru a găsi o soluţie care ţi se potriveşte. Avem mii de cazuri de persoane care şi-au ordonat stilul de viaţă şi au ajuns să iubească mişcarea şi alimentaţia sănătoasă!”, explică Irina Alionte.

Mai multe