Dieta războinicului, eficientă sau nu?
Dieta Războinicului înseamnă să nu mănânci mai nimic pe timpul zilei şi să te păstrezi pentru seară, când poţi să mănânci cât vrei. Sună excelent, nu-i aşa?
Dacă te gândeşti bine, stilul de viaţă modern te obligă să ai o astfel de dietă. Dieta Războinicului a fost pusă la punct de Ori Hofmeckler, în 2001, după ce a servit în Forţele Speciale Israeliene. El a comparat stilul de viaţă din armata israeliană cu stilul de viaţă din Sparta şi Roma, când luptătorii aveau un stil de viaţă foarte activ pe timpul zilei şi când singurul moment al zilei în care mâncau era seara. Practic, tot ce trebuie să faci e să-ţi vezi de viaţa ta, să ai grijă să te duci la sală, să faci toate lucrurile pe care le ai de făcut, fără să mănânci mai nimic între timp. Poţi să bei apă şi să-ţi permiţi mici gustărele, dar nimic esenţial. Apoi, seara, poţi să mănânci o masă copioasă.Există câteva combinaţii alimentare care sunt recomandate ca parte a dietei, dar să nu uiţi că proteinele şi vegetalele pot fi consumate împreună. Evită asocierea cartofilor (carbohidraţi) cu carnea (proteină).
Atenţie! Nu are bază ştiinţifică!
Creatorul acestei diete spune că-ţi dă un impuls de energie dar, dat fiind că e făcută doar din prisma observaţiilor lui personale, trebuie să iei toate informaţiile cu mult simţ critic.
Hofmeckler spune că atunci când mănânci când ţi-e foame, nu tinzi să mănânci neapărat mai mult, dar tinzi să ai opţiuni alimentare nesănătoase.
Specialiştii privesc cu suspiciune propunerea de dietă a lui Hofmeckler şi spun că aceasta nu are o bază ştiinţifică, ceea ce e îngrijorător. Doar pentru că o dietă funcţionează la cineva nu înseamnă că trebuie să funcţioneze şi la altcineva.
Din cauză că nu e susţinută ştiinţific, nu garantăm că Dieta Războinicului îţi aduce rezultatele pe care ţi le doreşti.
În plus, pentru unii, să facă efort fizic fără să fi mâncat înainte poate fi o provocare majoră. Nutriţioniştii spun că nemâncatul pentru perioade mari de timp poate duce la efecte adverse deloc neglijabile – deshidratare, ameţeli, ameţeli, oboseală, scăderea performanţei de orice tip (fie ea fizică sau intelectuală), episoade de hipoglicemie sau niveluri scăzute ale zahărului în sânge, ceea ce ne arată că putem opt pentru un regim alimentar mai echilibrat decât cel menţionat mai sus.