Afecţiuni digestive. Remedii în caz de indigestie, arsuri, balonare
Mesele festive au o aromă căreia cu greu îi poţi rezista. Iată câteva sfaturi medicale care te vor ajuta să te bucuri pe deplin de acest final de an şi să eviţi acele neplăcute afecţiuni digestive.
De mii de ani,chinezii au un principiu de care ţin cont mereu. La fiecare masă trebuie să avem grijă să echilibrăm prezenţa celor cinci „miresme”:acru,amar,dulce,picant,sărat.
Atunci când una dintre ele lipseşte sau o alta este ingredientul principal,sănătatea ta are de suferit.
Şi cum pe mesele românilor,vedeta zilelor de Crăciun este carnea de porc,tulburările digestive apar numaidecât. Aşa că pregăteşte-ţi din timp o trusă medicală ca să ai o vacanţă liniştită,fără drumuri la Urgenţe.
Afecţiuni digestive - Pentru indigestie –> enzime active
Când exagerăm cu alimente grase,dulci sau bogate în carbohidraţi,nu facem decât să ne supunem ficatul şi pancreasul unui efort foarte mare,de aceea deseori ne trezim cu crampe abdominale,stări de greaţă,de vomă,diaree sau constipaţie.
Primele măsuri în caz de afecţiuni digestive de tipul indigestiei:
-Timp de o zi consumă doar lichide ca să-i permiţi sistemului digestiv să se refacă :supe de zarzavat,ceaiuri,apă.
-Elimină tot ce conţine grăsimi şi zahăr,inclusiv smântâna,brânza grasă,carnea roşie,ciupercile,untul,peştele gras.
-Mănâncă mai multe legume fierte,compoturi,carne slabă fiartă.
-Condimentează-ţi mâncărurile cu ghimbir,busuioc,coriandru,plante aromatice care favorizează digestia.
Ce-ţi trebuie pentru aceste afecţiuni digestive:
Medicamentele care conţin preparate enzimatice active ca Triferment, Digenzym Forte,Bil Plus, Mezym Forte, Try-Enzymes. Acestea stimulează digestia,ameliorează durerile,stările de vomă şi de greaţă. E foarte important să le iei la recomandarea unui medic,deoarece unele dintre ele nu sunt indicate persoanelor care suferă de insuficienţă renală sau hepatică.
Pentru arsuri – preparatele antiacide
Mâncărurile grase,cu ceapă prăjită şi condimentate,cozonacii şi prăjiturile cu ciocolată,precum şi alcoolul şi băuturile carbogazoase sunt adevăraţii inamici ai persoanelor care suferă de gastrită sau de reflux gastroesofagian. Imediat după masă,apar crampele abdominale,senzaţia de arsură în capul pieptului,gustul amar şi acidulat.
Primele măsuri pentru aceste afecţiuni digestive:
-Nu te întinde în pat imediat ce ai mâncat. Aşteaptă cel puţin două ore.
-Evită să mai mănânci ceva cu două ore înainte de culcare şi,foarte important,dormi pe o pernă uşor ridicată.
-Evita să bei alcool pentru că ajută la creşterea sucului gastric.
-Mănâncă alimentele bogate în proteine (carne slăbă,peşte) şi produse lactate (lapte,brânză slabă,produse degresate).
-Evită prăjelile,laptele gras,carnea grasă,ciocolata,produsele mentolate şi ceapa.
În cazul arsurilor stomacale au efect medicamentele antiacide,care neutralizează sucul gastric în exces,ca de exemplu Rennie,Dicarbocalm,Antiacid,Gaviscon Mentol (comprimate masticabile sau sirop),Maalox(comprimate masticabile sau sirop).
Afecţiuni digestive - Pentru balonare –> cărbunele medicinal
De obicei,la mesele festive mănânci multe preparate sărate,condimentate,pline de grăsimi şi de zahăr,însoţite de alcool şi băuturi carbogazoase. Balonarea apare atunci când înghiţi aer în timp ce mânânci sau când bacteriile din intestine metabolizează mâncarea nedigerată. Presiunea abdominală se transformă în senzaţie dureroasă pe măsură ce gazul se acumulează în intestine.
-Bea un ceai de anghinare,de anason sau de mărar sau consumă puţin usturoi,acesta având efecte extraordinare împotriva balonării.
-Fă-ţi un masaj energic,în sensul acelor de ceas,în zona abdominală,pentru a elimina aerul din tubul digestiv.
-Evită să mai consumi produse care provoacă balonarea:ceapa,varza,fasolea boabe,laptele şi alcoolul.
-Renunţă la guma de mestecat,sucurile carbogazoase,bomboane şi caramele.
-Obişnuieşte-te să mănânci încet,să nu te grăbeşti cu mestecatul.
Ce-ţi trebuie pentru aceste afecţiuni digestive:
Pentru a elimina aerul din tractul digestiv,poţi lua Espumisan (capsule sau Espumisan pliculeţe cu granule),cărbune medicinal, SabSimplex (comprimate masticabile),GasexHimalaya (comprimate).
Sfatul specialistului despre afecţiuni digestive
Farmacist Damiana Ilinca,Timişoara
„Pentru adulţi,în caz de diaree,cele mai indicate sunt medicamentele care conţin loperamida,iar la copii,Smecta sau Hidrasec.
Dozele trebuiesc stabilite de către specialist – medic sau farmacist. De cele mai multe ori,diareea şi vărsăturile sunt însoţite de deshidratare,aşa că nu trebuie să lipsească din trusă de prim ajutor sărurile de rehidratare. Ele sunt indicate în special copiilor.
În constipaţie,există laxative naturale,ceaiuri sau comprimate,care se pot folosi în cazuri acute. La copii,este indicată administrarea supozitoarelor cu glicerină.
Pentru indigestie,este bine să avem un antiacid,un medicament pe baza de enzime digestive,precum şi un medicament care ajuta în caz de balonare,meteorism sau flatulenţă,cum ar fi Espumisan.”