Femeia care a înființat cea mai veche bibliotecă din lume. Ea a inventat diplomele universitare!

6 aprilie 2022   Carieră

History ne dezvăluie că multe biblioteci antice s-au pierdut în timp din mai multe motive. Biblioteca din Alexandria a fost distrusă într-un incendiu, aceeași soartă a avut-o și Biblioteca Imperială din Constantinopole, iar Biblioteca Elba din Siria a fost pusă la pământ de cuceritori. Există, totuși, și astfel de clădiri, unde putem găsi cărți de preț, care au rămas în picioare, în ciuda pericolelor la care au fost expuse secole de-a rândul.

Una dintre aceste biblioteci antice este al-Qarawiyyin. Situată în Fez, Moroc, și-a deschis ușile în 859 A.D. și a fost înființată de Fatima al-Fihri, o femeie înstărită și educatată, ne informează CNN.

Al-Fihri s-a născut în 800 A.D. și, după cum aflăm de la Manchester University Press, ea și familia ei au emigrat din Tunisia în Fez, Maroc, în secolul al IX-lea. Morocco World News a făcut cunoscută povestea ei, susținând că tatăl ei, fratele și soțul au fost oameni prosperi, care au murit, însă, timpuriu. Dispariția lor prematură a transformat-o pe al-Fihri într-o femeie extrem de bogată. Totuși, în ciuda bogăției familiei sale, femeia a fost și extrem de educată. Mai mult, era generoasă și modestă.

La un moment dat, al-Fihri și-a dorit să existe un loc în care oricine să poată învăța și să poată citi, motiv pentru care a decis să-și folosească propria avere pentru a construi un centru educativ, conform celor publicate de Literary Hub.

De partea femeilor

Global Citizen ne explică faptul că Al-Fihri era o musulmancă interesată de cultură, călătorii și învățare. Totuși, asta n-o împiedica să vadă că, în jurul ei, tocmai aceste lucruri nu le erau permise femeilor. Soluția la această problemă a fost să construiască Al-Qarawiyyin, un spațiu care, ulterior, s-a transformat într-o universitate, o bibliotecă și-un centru islamic.

A cumpărat terenul pe care urma să înceapă construcția de la un trib local și a avut pretenția ca muncitorii să folosească materiale locale. Când clădirea a fost terminată, Al-Fihri a denumit-o după locul ei de naștere, Qayrawan, din Tunisia.

În 859, când a fost deschisă, devenise prima universitate care le oferea absolvenților o diplomă. Înainte de acea perioadă, diplomele nici măcar nu existau. Pentru prima dată, studenții își încheiau studiile și primeau și ceva la mână care să ateste acest lucru. La universitate se studiau știința, limbile străine și astronomia.

Nu-i de mirare că Morocco World News susține că al-Qarawiyyin a fost primul centru cultural, educațional și religios al lumii islamice! Inutil să mai spunem că și femeilor le era permis accesul la studii!

Sfânta din orașul Fez

Al-Fihri s-a stins din viață în 878. Cu toate că lumea n-o cunoaște prea bine în orice cotlon de lume, ei bine, ea este percepută ca o sfântă în orașul Fez. Daily Sabah ne informează că al-Qarawiyyin este deschisă și-n ziua de azi și este considerată cea mai veche universitate care încă funcționează.

Al-Qarawiyyin a avut, de-a lungul timpului, mai multe biblioteci în care au fost ținute cărțile colecționate de-a lungul secolelor. În prezent, însă, numai una mai există. CNN susține că acea bibliotecă n-a fost deschisă studenților ani la rând, din cauza stării precare în care se afla.

În 2012, Ministrul Culturii din Maroc a contactat-o pe Aziza Chaouni - o arhitectă din Fez, fostă studentă din al-Qarawiyyin și stabilită în Canada - pentru restaurare. Odată ce-a putut deschide ușile bibliotecii, arhitecta a descoperit că bibliteca respectivă consta în trei clădiri construite diferit și în momente diferite.  

Chaouni cunoștea povestea lui Al-Fihri și era perfect conștientă că fusese aleasă să readucă la viață biblioteca doar pentru că era și ea femeie, ca însăși fondatoarea bibliotecii.

Foto - Shutterstock

Mai multe