Mănâncă asta de 4 ori pe săptămână şi-ţi vei reduce riscul de atac de cord!
Din cauza factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, sedentarismul şi consumul excesiv de alcool, la fiecare 30 de secunde, un român are un atac de cord. Ai grijă să nu faci parte din statistici şi include în meniul tău zilnic acest aliment!
Un studiu italian publicat în „Jurnalul Colegiului American de Cardiologie” a analizat impactul pe care un anumit tip de ardei îl are asupra riscului de deces în urma unui atac de cord. Cercetătorii au folosit date de la aproape 23.000 de participanţi, bărbaţi şi femei deopotrivă, aleşi la întâmplare. Starea de sănătate a participanţilor şi obiceiurile lor alimentare au fost monitorizate timp de aproximativ opt ani. Cercetătorii italieni au descoperit că aceia care consumau în mod regulat acest aliment de cel puţin patru ori pe săptămână sau chiar mai des aveau un risc cu 40% mai mic de a-şi pierde viaţa din cauza unui infarct decât cei care îl consumau mai rar sau îl evitau.
Ardeiul iute scade riscul de infarct şi de deces cauzat de atac de cord
Chiar dacă ai un atac de cord, consumul frecvent de ardei iute ar putea reduce riscul de a muri din cauza acestuia cu aproape jumătate. Cel puţin asta au descoperit cercetătorii italieni. Aceştia nu s-au oprit la a căuta beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute în caz de atac de cord. Potrivit studiului, persoanele care au mâncat ardei iute de patru ori pe săptămână sau mai mult au avut un risc cu 60% mai mic de a suferi din cauza bolilor cerebrovasculare, ca accidentul vascular cerebral, comparativ cu acelea care evitau aceşti ardei.
Cercetătorii italieni n-au depistat motivul exact pentru care ardeii iuţi ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătăţii inimii, dar anumiţi experţi sunt de părere că este vorba despre capsaicină, substanţa activă care dă iuţimea specifică ardeiului iute. „Unele date au arătat că o clasă de compuşi care include capsaicina, capsaicinoizii, poate avea un impact asupra funcţiei trombocitelor, care ajută sângele să se coaguleze pentru a opri sângerarea, asupra celulelor care căptuşesc vasele de sânge şi asupra reducerii rezistenţei la insulină”, a explicat cardiologul american Jeffrey Teuteberg de la Stanford Health Care din California, SUA.
Ardeiul iute are efecte pozitive, independent de dieta obişnuită?
Persoanelor ardiace, predispuse la infarct, li se impune sau recomandă o anumită dietă, dar cei care nu ştiu dacă au probleme cu inima îşi pot menţine sănătatea inimii şi preveni un eventual atac de cord prin consumarea de ardei iute de 3-4 ori pe săptămână fără a face schimbări majore de dietă. „Un fapt interesant este că protecţia împotriva riscului de mortalitate în caz de infarct a fost independentă de tipul de dietă pe care l-au urmat pacienţii. Cu alte cuvinte, cineva poate urma dieta sănătoasă mediteraneană, altcineva poate mânca mai puţin sănătos, dar pentru toţi ardeiul iute are un efect protector”, a declarat autorul principal al studiului italian, medicul Marialaura Bonaccio, epidemiolog la Institutul Neurologic Mediteranean.
Pe de altă parte, alţi experţi au pus la îndoială această constatare a cercetătorilor italieni şi au avertizat că este nevoie de o dietă sănătoasă indiferent de cât ardei iute se consumă. Dieteticianul britanic Duane Mellor a declarat pentru CNN că studiul nu a indicat o legătură cauzală între consumul de ardei iute şi beneficiile pentru sănătate şi că efectul pozitiv ar putea fi atribuit probabil modului în care ardeii sunt folosiţi în general în dietă. „Este plauzibil ca oamenii să fi folosit ardei iute, după cum sugerează datele, dar au mâncat şi mai multe ierburi şi condimente, inclusiv legume”, a spus Mellor.
Citeşte şi:
Dacă eşti cardiac, evită aceste alimente! Ce-ţi recomandă cardiologii să scoţi din meniu
Ai una dintre aceste două grupe de sânge? Eşti mai vulnerabil la bolile de inimă
Experţii în sănătate recomandă să nu vă bazaţi doar pe aceşti ardei pentru a preveni infarctul, ci să încercaţi să aveţi un stil de viaţă sănătos în general. „Ardeii iuţi sunt sănătoşi pentru inimă, dar este important să înţelegem că nu putem să-i mâncâm cu alimente nesănătoase şi să considerăm că ne protejează”, a declarat cardiologul Sarah Samaan de la clinica americană Baylor Scott & White Legacy Heart Center.
FOTO: Shutterstock