Cunoaşterea grupei de sânge nu este de obicei importantă în afara situaţiilor de urgenţă. Totuşi, oamenii de ştiinţă au studiat modul în care fiecare grupă de sânge (A, B, AB,O) ar putea influenţa sănătatea.

Cele mai recente informaţii provin dintr-un articol de cercetare publicat de o echipă care caută să înţeleagă mai bine o legătură posibilă între grupa de sânge şi predispoziţia la diferite boli. Pentru a-şi desfăşura studiul, o echipă a analizat datele a peste 5 milioane de persoane din Suedia pentru a vedea dacă tipul de sânge şi RH-ul ar putea fi asociat cu vreuna din 1.000 de boli diferite. Oricine are RH pozitiv are o proteină numită antigen D pe celulele roşii din sânge, în timp ce în cazul unui Rh negativ înseamnă că proteina este absentă. Descoperă ce au descoperit cercetătorii, care este această grupă de sânge a celor cu risc de boli de inimă, iar dacă te numeri printre aceia, mergi la controale şi analize anuale pentru a depista la timp eventualele probleme!

Persoanele cu grupe de sânge de tip A sau B, mai expuse la boli de inimă

Rezultatele cercetătorilor au putut face legătura între anumite grupe de sânge şi 49 de boli. Potrivit cercetărilor preliminare, echipa a descoperit că aceia care au grupe de sânge de tip A sau tip B prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă.

Cercetătorii au găsit o legătură şi între alte tipuri de sânge şi diferite boli. S-a observat o legătură între cei cu sânge de tip A şi un risc crescut de probleme de coagulare a sângelui, cum ar fi tromboza venoasă profundă. De asemenea, femeile cu sânge de tip O sau cu Rh pozitiv şi orice tip de sânge au un risc mai mare de a face hipertensiune arterială în timpul sarcinii. Pe de altă parte, persoanele cu grupa de sânge de tip B sunt mai puţin predispuse să dezvolte pietre la rinichi.

Cercetătorii au concluzionat că sunt necesare mai multe studii privind legătura dintre grupa de sânge şi boli. „Descoperirile noastre evidenţiază relaţii noi şi interesante între afecţiuni precum pietrele la rinichi şi hipertensiunea indusă de sarcină şi grupa de sânge sau Rh. Acestea pun bazele unor studii viitoare pentru a identifica mecanismele din spatele dezvoltării bolii şi pentru a investiga moduri noi de a identifica şi trata persoanele cu anumite afecţiuni”, a declarat medicul Gustaf Edgren, autor principal al studiului şi profesor asociat de epidemiologie la Institutul Karolinska din Suedia.

Citeşte şi:

De ce trebuie să îţi cunoşti grupa de sânge. Cine sunt primitorii şi donatorii universali

Atenţie! Această grupă de sânge este predispusă la infecţia cu noul coronavirus

Şi alte cercetări au legat riscul de a face boli de inimă de o grupă de sânge

Cercetarea oamenilor de ştiinţă suedezi nu a fost prima care a observat că ar putea exista o conexiune între grupa de sânge şi bolile de inimă. Într-un studiu din 2012 publicat în revista „American Heart Association”, cercetătorii au reunit date obţinute de la peste 89.500 de adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 75 de ani, timp de 20 de ani. Apoi, echipa a luat în considerare factorii de risc, ca dieta, vârsta, greutatea, sexul, rasa, fumatul şi istoricul medical. Rezultatele au indicat că persoanele cu grupa de sânge AB au un risc cu 23% mai mare de a suferi de boli de inimă decât altele. Cei cu grupa de sânge B au un risc cu 11% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, în timp ce aceia cu grupa de sânge A au un risc crescut cu 5 procente.

„Este bine să vă cunoaşteţi grupa de sânge în acelaşi mod în care ar trebui să vă cunoaşteţi valorile colesterolului sau ale tensiunii arteriale. Dacă ştiţi că aveţi un risc mai mare, puteţi reduce riscul adoptând un stil de viaţă mai sănătos”, a explicat medicul Lu Qi, autor al studiului şi profesor asistent la Departamentul de Nutriţie de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard.